Náramek hlídá vězně Foto: archiv

O stamilionovou zakázku na náramky soutěží O2, T-mobile nebo Eltodo

O veřejnou zakázku na dodávku Elektronického monitorovacího systému, tedy náramků pro vězně, soutěží šest firem. Podle důvěryhodného zdroje České justice jde o firmy Eltodo, O2, Secar Bohemia, G4S, Supercom a T-mobile, který zastupuje společnost 3M.

Ministerstvo spravedlnosti po fiasku s posledním tendrem tentokrát zvolilo formu soutěžního dialogu. Svou účast ve výběrovém řízení potvrdil například T-Mobile ústy své mluvčí Martiny Kemrové. „Ano, mohu to potvrdit,“ řekl zástupce firmy G4S Štěpán Dlouhý.
Ministerstvo potvrzuje, že výběrové řízení postoupilo do další fáze. „Když to říkáte, tak se asi přihlásily,“ reagoval na zjištění České justice ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něj nyní skončila lhůta, ve které firmy poslat vstupní písemné materiály. „Teď bude probíhat první kolo individuálních jednání,“ dodal Pelikán.

Ministerstvo už dříve ze soutěže vyloučilo dva zájemce, protože nesplňovali podmínky. Firmy si po minulém tendru stěžovaly, že resort nastavil příliš tvrdé a nestardandní podmínky. Pelikán poté vyslovil podezření, že se domluvili na společném postupu a do výběrového řízení se tak nakonec nikdo nepřihlásil.

Kolik náramky budou stát, zatím není jasné. V popisu zakázky ministerstvo uvedlo, že v této fázi zatím není schopno vymezit technické podmínky a právní i finanční požadavky na dodavatele.
Kalkulaci odhadovaných nákladů při předchozím tendru na pořízení a provoz systému v letech 2016 – 2021 stanovili úředníci na základě studie KPMG mezi 173 a 397 miliony korun.

Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti.

Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci jej však zatím ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci.

(epa)