Karla Šlechtová chce, aby byl Pražský Hrad zapovězen církvi Foto: Hrad.cz

Šlechtová chce zakotvit vlastnictví Pražského hradu státem ústavním zákonem

Vláda připravuje návrh ústavního zákona o vlastnictví areálu Pražského hradu, kterým by definitivně zapověděla nároky církve. S iniciativou přišla podle informací České justice ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). „Hlavním cílem návrhu je zajištění jednotného vlastnictví areálu Pražského hradu Českou republikou, a to zejména z důvodů historických, ale také z důvodů praktických,“ uvádí předkladatelka.

Návrh prováděcího zákona navazuje na návrh ústavního zákona o vlastnictví areálu Pražského hradu, vymezuje areál Pražského hradu, stanoví sídlo prezidenta republiky nebo vytváří podmínky pro působení Církve římskokatolické.Šlechtová se o vlastnictví Pražského Hradu vyjádřila už dříve na sociální síti. „Ano! Myslím si, že Pražský hrad je symbol naší národní státnosti, je to symbol náš, naší republiky a nedomnívám se, že by jakékoli budovy na Hradě měly být vráceny církvi. (…) S tím se neztotožňuji ani jako občan ČR a vlastenec,“ napsala na Facebooku.
Její idea nyní dostává legislativní obrysy. Do mesiresortního připomínkové řízení totiž přichází materiál, který má vlastnictví Pražského Hradu státem zanést do Ústavy ČR.

„Je to konfiskační zákon. Proto je také předkládán jako ústavní. Samozřejmě to vnímáme jako zákon v zásadním rozporu s demokratickými principy ochrany soukromého vlastnictví,“ uvedl generální sekretář České biskupské konference a nový plzeňský biskup Tomáš Holub. Představitelé církve nyní podle něj zjišťují o návrhu další informace.

Návrh zákona si můžete přečíst zde.

Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterou má Česká justice k dispozici upozorňuje, že vlastnictví Pražského Hradu dosud není právně ukotveno. Tato potřeba se projevila na základě praktické potřeby způsobené „nedůsledným a nedokonalým řešením zvoleným“ v případě církevních restitucí. Pražský hrad je podle návrhu nejen mimořádně cennou národní kulturní památkou, celoročně navštěvovanou značným počtem návštěvníků z tuzemska i ze zahraničí, ale je především tradičním sídlem prezidenta republiky a sídlem na jeho úřad navazující Kanceláře prezidenta republiky, Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu, příspěvkové organizace, zřízené Kanceláří prezidenta republiky a dalších státních institucí ozbrojeného a bezpečnostního charakteru. „Část objektů by nepochybně měla mít z hlediska historické kontinuity právo užívat i Církev římskokatolická. Za tohoto stavu je nezbytné prostřednictvím zákona zajistit, aby všechny uvedené státní i nestátní instituce měly v rámci areálu Pražského hradu odpovídající podmínky k plnění svých funkcí,“ uvádí důvodová zpráva. Vláda pak chce s katolickou církví uzavřít smlouvy o využívání jednotlivých objektů. Čtyři objekty také bude muset vyvlastnit. Legislativně bude rovněž zakotveno, že Hrad je sídlem prezidenta republiky.

Předkladatelka návrhu ministryně Karla Šlechtová Foto: MMR
Předkladatelka návrhu ministryně Karla Šlechtová Foto: MMR

V březnu letošního roku přitom po letech sporů uzavřeli zástupci Hradu a katolické církve majetkové vyrovnání. Metropolitní kapitula získala budovu Nového proboštství, jednoho z novogotických Mockerových domů, Náboženská matice pak klášter svatého Jiří. Církev získala také kostel Všech svatých, dalších nároků na hradní nemovitosti se vzdala.

Eva Paseková, čtk