Zástupce krajského úřadu dnes řekl, že úřad jako správní orgán nemohl rozhodnout jinak, než rozhodl

Soud zamítl žaloby kvůli nepřijetí neočkovaných dětí do školky

Hradecký krajský soud dnes zamítl žaloby matek dvou předškoláků z Jilemnice proti rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje, který odmítl odvolání proti nepřijetí jejich neočkovaných synů do mateřské školy. Matky s rozhodnutím nesouhlasí a zřejmě podají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Vadí mi, že se soud nevypořádal s našimi argumenty. Předpokládám, že po poradě s právníkem podáme kasační stížnost,“ řekla dnes jedna z matek Šárka Dubská. Uvedla, že svého syna nenechala očkovat proto, že zná děti, které mají po očkování následky. „Domnívám se, že nemoci, proti kterým se očkuje v současné době, se nevyskytují nebo jsou málo závažné a jejich přirozené prodělání poskytuje doživotní ochranu,“ řekla Dubská.

Rodiče žádali o přijetí tříletých dětí do školky v Jilemnici neúspěšně v letech 2014 a 2015, poté podali odvolání ke krajskému úřadu. Ten však jejich odvolání zamítl, proto se rozhodli podat žaloby k soudu. Rodiče uvedli, že předpisy, na jejichž základě správní orgány rozhodovaly, jsou nepoužitelné kvůli rozporům s tuzemskou listinou práv a svobod či některými unijními právy.

Zástupce krajského úřadu dnes řekl, že úřad jako správní orgán nemohl rozhodnout jinak, než rozhodl. „Přijetí dítěte, které není očkované, do mateřské školy je správní delikt,“ uvedl před soudem. Žaloby označil za nedůvodné a navrhl, aby je soud zamítl.

Předseda senátu hradeckého soudu Jan Rutsch dnes při zdůvodnění rozsudku řekl, že otázky rozsahu povinného očkování mají řešit expertní orgány a mají být předmětem politické diskuse, ne však dokazování před soudem. Odkázal také na dřívější rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS).

ÚS řešil očkování vícekrát. Podle základního nálezu z roku 2011 lze rodičům sankci za neočkování prominout jen v individuálních případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. ÚS v minulosti také rozhodl, že očkování smí zůstat podmínkou pro přijetí dítěte to školky. Na druhé straně se vyslovil pro to, aby stát nesl odpovědnost za případné poškození zdraví následkem očkování.

Vědecký sekretář vakcinologické společnosti Roman Chlíbek nedávno řekl, že odpůrců očkování dětí je v Česku mezi rodiči do pěti procent a nepřibývá jich. Podle Chlíbka kvůli zveřejňování nepotvrzených faktů o škodlivosti vakcín přibývá váhajících rodičů, kteří chtějí jiné intervaly očkování nebo chtějí některá očkování vynechat. Stoupá tím riziko, že nemoci, proti kterým se povinně očkuje, se začnou šířit, řekl v dubnu Chlíbek.

(čtk)