Foto: archiv ÚOOZ

ÚOOZ zasahuje v řadách policie, zadržen byl jeden z detektivů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájil akci ve vnitřních strukturách policie. Uvedla to dnes Česká televize, podle které bylo zadrženo několik lidí včetně vysoce postaveného detektiva protikorupčního útvaru. Podle informací webu aktuálně.cz jde o vedoucího druhého oddělení odboru korupce Radka Holuba. Zásah potvrdila i šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Web týdeníku Respekt napsal, že mezi zadrženými jsou i státní zástupci a že případ souvisí s odposlouchávacím zařízením nalezeným u týmu, který prověřuje kauzu Čapí hnízdo.

„V tuto chvíli mohu říct krátce pouze to, že policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádějí úkony trestního řízení, které dozoruje vrchní státní zastupitelství. V této fázi nebudeme ani nemůžeme poskytovat další informace,“ řekla Bradáčová. Dodala, že pokud to procesní situace umožní, vydá instituce ve čtvrtek dopoledne tiskovou zprávu.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták potvrdil, že „probíhá realizace trestní věci“. Věc blíže nekomentoval, protože poskytování veškerých informací si vyhradilo vrchní státní zastupitelství. „Dnes došlo k omezení na osobní svobodě jednoho policisty z našeho útvaru. Více informací v tuto chvíli nemáme k dispozici,“ doplnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle webu aktuálně.cz je zadrženým policistou z protikorupčního útvaru Radek Holub. Jako svědek vypovídal u soudu s Rostislavem Kotrčem, dalším bývalým detektivem protikorupčního útvaru. Kotrč čelil obžalobě z úmyslného vynášení informací v korupční kauze Ředitelství silnic a dálnic, soud ho v březnu nepravomocně osvobodil.

Web respekt.cz uvedl, že případ souvisí s odposlechy nalezenými u pražského kriminalisty Pavla Klučky a že jde o podezření z rozsáhlého vynášení informací organizovanému zločinu. Mezi zadrženými je také údajně právě Klučka a jeho spolupracovník Pavel Nevtípil.

Server neovlivní.cz však uvedl, že Nevtípil, který vyšetřuje podezření z dotačního podvod souvisejícího se stavbou farmy Čapí hnízdo, zadržen nebyl. „Do této chvíle mě nikdo nekontaktoval, nevyslýchal, neobvinil a ani nezadržel,“ řekl serveru Nevtípil dnes odpoledne.

Skupinu podle serveru údajně vedl bývalý policista Igor Gáborík, který sděloval informace z vyšetřování jednomu z vlivných pražských lobbistů. Respekt dále napsal, že Gáborík byl kdysi i policejní spojkou Radovana Krejčíře a od sboru odešel před 15 lety. ÚOOZ se údajně zajímá také o Dagmar Máchovou z Městského státního zastupitelství v Praze a některé její spolupracovníky.

Klučka vede v pražské policii odbor hospodářské kriminality. Deník Právo nedávno napsal, že policista objevil odposlechy v kancelářích týmu, který prověřuje podezření na dotační podvod související se stavbou luxusní farmy Čapí hnízdo vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

(čtk)