Podpálení spícího bezdomovce v metru vyšetřují Němci jako podezření z pokusu vraždy Foto: Facebook

V Německu klesá násilná kriminalita, přibývá migračních zločinů

Německá policie loni zaznamenala 6,3 milionu trestných činů, o čtvrt milionu víc než v roce 2014. Zvýšení lze podle policie připsat migrační krizi, neboť výrazně přibylo trestných činů spojených s nedovoleným vstupem do země. Počet násilných trestných činů se naopak meziročně snížil, uvedl v aktuálním vydání týdeník Der Spiegel s odvoláním na policejní zdroje.

Podle policie stojí za zvýšením počtu trestných činů výhradně důsledky uprchlické krize. Počet nedovolených vstupů do země a počet případů manipulace s osobními doklady se meziročně zvýšil o 170 procent.

Klesá naopak počet násilných trestných činů. Policie loni zaznamenala 2116 vražd, o 63 méně než v roce 2014. Počet případů sexuálního násilí se snížil o 320 na 7000 a počet loupežných přepadení zhruba o tisíc na 45.600.

Nejčastěji spáchaným trestným činem zůstává v Německu krádež, policisté jich stejně jako v minulých letech zaznamenali zhruba 1,5 milionu. Meziročně ubylo vykradených aut i krádeží na ulicích, naopak se zvýšil počet vykradených domácností a obchodů.

(čtk)