Vláda projedná vznik mobilní jednotky cizinecké policie

Vláda na své nejbližší schůzi projedná návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na vytvoření mobilní jednotky cizinecké policie. Nová jednotka má být schopna okamžitě reagovat na vývoj v oblasti nelegální migrace a zajišťovat v této souvislosti jak veřejný pořádek, tak i ochranu hranic. V případě potřeby má také působit v detenčních zařízeních pro cizince. Vyplývá to z předkládací zprávy.

Ministerstvo upozornilo, že v evropském měřítku se současná situace ohledně migrace nelepší. Navrhované opatření má podle něj prohloubit připravenost české policie na rizika spojená s možnou migrační vlnou.

Mobilní jednotka má sídlit v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Celkově v ní bude 181 policistů. Podle ministerstva vnitra její vznik nijak nezatíží státní rozpočet, protože 170 tabulkových míst získá z detenčního zařízení Zastávka u Brna, které doposud nebylo zprovozněno, a zbylých 11 ze zařízení v Bělé – Jezové.

Část příslušníků jednotky chce policie získat v rámci náborové kampaně, zbylou část obsadí policisté, kteří se už nyní nelegální migraci věnují. Při výběru členů jednotky hodlá vnitro klást důraz i na jazykové znalosti.

Kromě zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a ochrany českých hranic má být totiž jednotka připravena i k okamžitému vyslání do zahraničí kvůli ochraně vnější schengenské hranice. Mezi její další úkoly má patřit odhalování a zabraňování terorismu a organizovanému zločinu nebo poskytování pomoci při likvidaci následků katastrof a živelných událostí.

(čtk)