Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Vrchní soud musí rozhodnout o stížnostech v Zadehově kauze

Spis v kauze obřích daňových úniků, které obžaloba přičítá skupině kolem Shahrama Abdullaha Zadeha, se přesouvá do Olomouce. Vrchní soud by měl rozhodnout o čtyřech stížnostech, které v uplynulých měsících podali aktéři kauzy. Uvedla to mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Například obžalovaní Josef Schmid a Michal Šimák napadli usnesení Krajského soudu v Brně, podle kterého předseda senátu Aleš Novotný není vyloučen z trestního řízení.

Advokáti některých obžalovaných v minulosti poukazovali na domnělou podjatost Novotného. Měli také mnoho dalších procesních námitek. Zadehovi právníci například uváděli, že neměli dost času na důkladné seznámení se spisem, který je navíc podle nich ledabyle veden.

Vrchní soud by měl rozhodnout také o stížnosti jednoho z advokátů proti tomu, že krajský soud dal České advokátní komoře podnět k jeho kárnému postihu. Podnět může souviset s tím, že proces v kauze daňových úniků dlouho nemohl začít kvůli opakovaným omluvám advokátů.

Čtvrtou stížnost podal konkurzní správce společnosti P.P.S. GmbH Wien. Směřuje proti usnesení, jímž krajský soud zamítl žádost o zrušení zajištění peněžních prostředků firmy.

Vleklý a komplikovaný proces v kauze miliardových daňových úniků pokračuje u krajského soudu 24., 25. a 26. května. Soud by měl například vyslechnout Zadeha.

Podle obžaloby skupina v letech 2012 a 2013 přivezla do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidila na daních pomocí falešných daňových přiznání. Využívali takzvané bílé koně. V řetězci firem figurovalo přibližně 65 společností.

Před soudem čelí obžalobě 15 lidí. Ti, kteří dosud vypovídali, vinu zcela popřeli.

(čtk)