Státní zástupkyně Dagmar Máchová Foto: archiv

Žalobkyni Máchové byly kvůli vyšetřování odebrány trestní případy

Státní zástupkyni Dagmar Máchové byly v souvislosti s aktuálním vyšetřováním případu vynášení informací odebrány všechny trestní případy. Informaci deníku aktuálně.cz potvrdila mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. V kauze byli ve čtvrtek obviněni tři muži ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku, obvinění souvisí s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek.

„Mohu potvrdit, že po dohodě byla paní Máchová převedena na netrestní úsek státního zastupitelství,“ uvedla Zenklová. Podle ní šlo o reakci vedení na informace, které státnímu zastupitelství jako zaměstnavateli poskytla policie. „K jejich obsahu se ale vyjadřovat nebudeme,“ dodala Zenklová. Máchová nebude případy řešit ani u soudu, na starost je dostanou jiní státní zástupci.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve středu po tříletém vyšetřování zadržel několik lidí, mezi nimi současné i bývalé policisty. Následně obvinil tři lidi, podle médií jde o detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba, bývalého policistu Igora Gáboríka a středočeského celníka Pavla Šímu. V sobotu poslal soud dva muže do vazby, třetí je vyšetřován na svobodě. Kancelář Máchové prohledal ÚOOZ ve čtvrtek.

Žalobkyni už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard. Jednou z větví kauzy, ve které figurují i bývalí primátoři Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS), se zabývá Městský soud v Praze, další jednání je naplánováno na 24. května. Máchová dozoruje i případ miliardových podvodů s mákem, kterou by se měl městský soud zabývat v úterý. Jednání odročena nebudou, podle Zenklové bude zajištěna intervence jiného státního zástupce.

V minulosti žalobkyně dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Máchová jako dozorující státní zástupkyně zablokovala akcie tiskárny a uvolnila tím cestu podnikateli Ivo Rittigovi, který pak tiskárnu ovládl. Díky smlouvě s dopravním podnikem pak získal 17 haléřů z každé prodané jízdenky. Po nepravomocném verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu Rittigovou rolí vůbec nezabývala.

(čtk)