Vicepremiér Pavel Bělobrádek a premiér Bohuslav Sobotka Ilustrační foto: vláda.cz

Babiš hrozí kvůli reorganizaci policie odchodem z koalice, Šlachta zvažuje návrat

Pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepíše navrhovanou reorganizaci policie, bude to hrubé porušení koaliční smlouvy a hnutí ANO ji zřejmě vypoví, řekl novinářům po dnešním jednání vlády předseda ANO Andrej Babiš. Vypovězení musí schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce hnutí zůstat a plnit program, uvedl Babiš.

„Probíhá dohodovací řízení, které neskončilo,“ řekl novinářům Babiš. Kdyby Chovanec reformu v takové situaci policii potvrdil, deklaroval by tím podle předsedy ANO, že koaliční smlouva je cár papíru. V případě výpovědi by podle Babiše mohlo ANO v respektování smlouvy pokračovat. „Ale máme možnost se chovat jako pan Chovanec, že ji nebudeme dodržovat,“ uvedl.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta si chce ještě promyslet svůj odchod od policie kvůli posunutí reorganizace na srpen. Zatím neví, zda odejde, řekl dnes serveru Aktuálně.cz. Šlachta rezignoval na svoji pozici, protože s plánovanými změnami nesouhlasí.

„Vzhledem k vývoji zvážím další kroky,“ uvedl Šlachta. Dodal, že se chce definitivně rozhodnout, až získá bližší informace o sloučení útvarů a měsíčním odsunutí reformy, jak se na něm dohodli politici na úterním jednání Bezpečnostní rady státu. Šlachta na svůj post rezignoval na konci minulého týdne. Pokud nezmění názor, tak od policie odejde k 30. červnu.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) ještě jednou zvážili podpis pod policejní reorganizaci. Situace je vážná, řekl Bělobrádek novinářům po dnešním zhruba hodinovém dohodovacím řízení ve Strakově akademii. Uvedl, že smírčí řízení už skončilo a dalším krokem ze strany ANO už může být vypovězení koaliční smlouvy. Po dohodovacím řízení, kterého se účastnili pouze šéfové stran, jednala koaliční rada o rozpočtu.

Na vedení policie a ministra vnitra nelze vytvářet nátlak tím, že ANO avizuje vypovězení koaliční smlouvy, uvedl k debatě o reorganizaci policie premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K rozbití vlády kvůli sporu není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci, sdělil předseda vlády

Kontroverzní reforma policie není podle vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše záležitostí pouze ministerstva vnitra. Sociální demokraté tvrdí, že policie má být nezávislá. „Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný,“ uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. „Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem,“ uvedl Bělobrádek.

Babiš podle Bělobrádka na jednání řekl, že pokud dokument bude podepsán, vypoví koaliční smlouvu. Premiér mu řekl, že to je třeba „písemnou formou“.

K úterní dohodě na odsunu zahájení reorganizace o měsíc Bělobrádek uvedl, že jde jen o posun v jejím zahájení. Pokud bude podepsána, začne platit, i když o měsíc později. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že by reforma měla být podepsána, až do ní budou zahrnuty připomínky žalobců a bude konsensuální.

Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová ráno řekla, že reforma je plně v kompetenci policejního prezidenta. Připomínky už do ní začaly být doplňovány. Myslí si tak, že je možné reorganizaci spustit v srpnu, jak zaznělo na pondělním jednání Bezpečnostní rady státu.

Dohodovacího řízení se účastnili jen předsedové koaličních stran. Následovalo jednání koaliční rady o rozpočtu, na kterém si strany řekly, jak naplnit finančně v příštím roce priority vlády. K jednání o rozpočtu se strany podle Faltýnka vrátí za týden.

Odpoledne po pravidelném jednání kabinetu odlétá premiér s několika ministry na čtyřdenní návštěvu Číny.

(čtk)