Někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Foto: Mediafax

Bezpečnostní výbor neschválil program, Šlachta nevystoupil

Sněmovní bezpečnostní výbor neschválil program dnešního jednání k reorganizaci policie. Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury útvaru Jiří Komárek a olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan se tak ke slovu nedostali.

„Nemám co říct. Vždyť jste to viděli sami, fakt velká zkušenost pro policejního důstojníka,“ řekl Šlachta rozčileně novinářům. Dodal, že informace, které dnes poslancům chtěl předat s kolegou Jiřím Komárkem z ostravské expozitury útvaru, je připraven sdělit vyšetřovací komisi.

Pro návrh programu hlasovalo sedm z 15 členů výboru. Proti byli tři a čtyři se hlasování zdrželi. Jeden ze členů nehlasoval. Předtím výbor návrh rozšířil v dílčím hlasování z podnětu Ivana Gabala (KDU-ČSL) o debatu ke zřízení vyšetřovací komise k činnosti policejního prezidia, příslušníků ÚOOZ a olomouckého vrchního státního zastupitelství v souvislosti s reorganizací policie.

Výbor svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO) na žádost policistů ÚOOZ, kteří chtěli poslance informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí a o okolnostech reorganizace. Komárek v pondělí řekl, že zaznamenal pokusy ze strany policejní inspekce o průniky do spisů. Policejní prezident Tomáš Tuhý v úterý na Komárka podal trestní oznámení kvůli jeho dalšímu tvrzení, že je Tuhý podezřelý z úniku informací.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan uvedl, že dostavit se na jednání sněmovního výboru nemůže pokládat za ztrátu času. „Rozhodl demokratickým hlasováním, je třeba to respektovat,“ řekl. Podotkl, že on o slyšení nežádal, byl pozván a očekával, zda se ho poslanci na něco zeptají. Zdůraznil taky, že je připraven obhájit postup vrchního státního zastupitelství v této věci.

Debata ve výboru před hlasováním o programu trvala zhruba půldruhé hodiny. Nesla se ve znamení slovních útoků mezi kritiky jednání výboru zejména z řad poslanců ČSSD, TOP 09 a ODS a zastánci především z hnutí ANO.

(čtk)