MSp: Brexit může zkomplikovat vydávání obviněných Čechů do vlasti

Rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii může pro Česko znamenat komplikace ohledně vydávání obviněných nebo odsouzených Čechů zpět do vlasti. Ministerstvo spravedlnosti dnes uvedlo, že pokud se nebude i nadále postupovat na základě eurozatykače, celá procedura vydávání bude delší, dražší a méně efektivní. Pro Británii by to mohlo vyústit i v to, že se čeští pachatelé budou kvůli složitosti vydávacího procesu záměrně zdržovat právě na jejím území.

Předávání lidí z Británie do Česka k trestnímu stíhání nebo k výkonu trestu odnětí svobody se nyní děje na základě evropského zatýkacího rozkazu, stejně jako mezi ostatními členskými zeměmi EU. Po vystoupení z unie se tato praxe může změnit. „Mezinárodní justiční spolupráce mezi Českem a Británií bude probíhat v závislosti na tom, jaký právní režim vztahu Británie a ostatních členských států unie bude dojednán,“ uvedl Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva.

Podle něj je možné, že Británie bude i nadále aplikovat eurozatykač, a to na základě zvláštních ujednání a dohod. „Je také možné, že se vůči Británii uplatní postup, který dnes platí vůči jiným státům, jež nejsou členskými státy unie – to znamená postup na základě uzavřených mezinárodních dohod upravujících problematiku vydávání, kde jsou smluvní stranou Česko a Británie,“ popsal. Konkrétně by šlo o Úmluvu Rady Evropy o vydávání z roku 1957. „Která z těchto uvedených variant může nastat, nelze v současné chvíli předjímat,“ dodalo ministerstvo.

„Je jasné, že v případě, že vůči Británii nebude aplikován postup na základě eurozatykače, se celá procedura prodlouží, prodraží a bude méně efektivní než postup na základě evropského zatýkacího rozkazu,“ tvrdí úřad.

Ministerstvo upozornilo, že Británie by se tak dostala do situace, kdy by se na jejím území pohybovali pachatelé trestné činnosti prováděné v Česku i dalších členských státech. „Je totiž možné uvažovat i o tom, že tyto osoby, které si budou vědomy, že je tu velmi složitý proces jejich vydání do Česka či jiných členských států, budou zůstávat na území Británie, neboť jakmile by její území opustily, mohly by být zadrženy na základě eurozatykače v některém jiném členském státě,“ uvedlo.

Na pravomocné rozhodnutí ohledně svého vydání čeká v Británii například podnikatel František Savov, který žije v Londýně. Česko na něj vydalo eurozatykač kvůli obvinění z krácení daní a praní špinavých peněz. Londýnský soud loni v červenci stanovil, že Savov má být vydán do ČR, podnikatel se odvolal. Odmítá, že by se v Británii skrýval – jako občan EU prý svobodně podniká v unii.

V minulosti Británie do Česka vydala třeba Rusa Jevgenije Dogajeva, který v roce 2006 ohrozil bezpečnost letu z Moskvy do Ženevy. Letadlo muselo po incidentu přistát v Praze. Dalším vydaným byli Miroslav Daňo, po němž policie pátrala v souvislosti s krádeží 800 bronzových destiček ze hřbitova v Terezíně, muž obviněný ze založení požáru hotelu ve Špindlerově Mlýně či muž stíhaný kvůli zneužívání pětileté dcery své družky.

(čtk)