Byty by měly zajistit obce s pomocí peněz od státu Foto: archiv

Do občanského zákoníku se možná vrátí předkupní právo u realit

Do občanského zákoníku se možná vrátí předkupní právo u nemovitostí. Sněmovní ústavně-právní výbor dnes doporučil úpravu vložit do vládní technické novely kodexu. Změny by mohly nastat i u pronájmu bytů zvláštního určení pro postižené lidi a u výživného. Poslanci také přerušili projednávání novely insolvenčního zákona.

Předkupní právo na podíl spolumajitele existovalo pět desítek let a vlastnické podíly, když je to možné, by se měly scelovat, uváděli jeho zastánci. Odpůrci zejména z řad poslanců pravice ale poukazují na to, že nový systém by se neměl měnit už po dvou a půl letech, na zásah do vlastnictví i na problém nedosažitelných spoluvlastníků.

V případě bytů zvláštního určení by je museli spolubydlící v případě, že nájemce zemře, vyklidit do půl roku od výzvy místo nynějších tří měsíců. Pokud s nájemcem v bytě žila nejméně rok jiná postižená osoba, nebo člověk starší 70 let, nájem by na ni automaticky přešel.

Výbor chce například taky uzákonit úroky u dlužného výživného. Návrh na možnost prodeje pohledávky z alimentů naopak nepodpořil.

Předloha kabinetu má zavést mimo jiné veřejnou evidenci svěřenských fondů rejstříkovými soudy, snížit maximální kauci na nájemní byt ze šestinásobku na trojnásobek nájemného a prodloužit ze tří na pět let lhůtu, v níž musí soud přezkoumat důvody pro omezení svéprávnosti.

Novela má také znovu povolit, aby si lidé nad 15 let, kteří dosud neskončili povinnou školní docházku, mohli sjednat práci. Dále se například zruší povinnost společenství vlastníků jednotek mít v názvu společenství také slovo ‚vlastníků‘.

(čtk, epa)