Obžalovaných bylo loni méně, soudy uznaly vinnými 94 procent lidí

Státní zástupci loni podali obžalobu nebo návrh na potrestání u celkem 84.327 lidí, což je o 12 procent méně než předloni. Pokles souvisí s celkovým úbytkem kriminality, který se týká krádeží, loupeží či neplacení výživného. Soudy v minulém roce uznaly vinnými 94 procent obžalovaných. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Kriminální jednání je podle žalobců sofistikovanější a přesouvá se na internet.

Státní zástupci vyřídili podle statistik 85 procent všech trestních případů – tedy o čtyři procenta méně než předloni – do dvou týdnů poté, co od policie dostali spis. „Délku řízení u komplikovanějších kauz může prodlužovat například příliš formalistické seznamování velkého počtu poškozených s výsledky vyšetřování, a to až o týdny a měsíce,“ uvedl k tomu mluvčí NSZ Petr Malý.

Viny bylo loni zproštěno v průměru 5,7 procenta obžalovaných, což vypovídá především o výsledcích práce okresních státních zastupitelství. V kauzách dozorovaných vrchními státními zastupitelstvími bylo osvobozeno 17,7 procenta obžalovaných, na úrovni krajských státních zastupitelství každý desátý.

Výroční zpráva konstatuje, že takzvaná pouliční, tradiční kriminalita poklesla a pachatelé se přesunují do kyberprostoru. „Internet poskytuje pachatelům relativní anonymitu pro porušování zákona, ať už jde například o napadení účtů prostřednictvím internetového bankovnictví, zneužívání informací ze sociálních sítí nebo podvodné e-shopy,“ konstatoval mluvčí. Internet ale zneužívají i stalkeři k pronásledování bývalých partnerů nebo pachatelé trestných činů z nenávisti či sexuálně motivovaných skutků. „Při využití elektronických komunikačních prostředků a technologií může docházet ke způsobení škod velkému počtu poškozených osob,“ upozornila zpráva.

Ze statistik vyplývá pokles majetkové kriminality, například prostých krádeží či krádeží spáchaných vloupáním. Méně je i úvěrových podvodů. Nepřibývá ani násilných trestných činů. Podle NSZ to ale neznamená, že kriminalita objektivně poklesla – spíše se zásadně změnila její povaha a pachatelé nyní volí promyšlenější formy trestné činnosti.

Vedle fyzických osob loni státní zástupci obžalovali 192 firem, mimo jiné v souvislosti se závažnou hospodářskou, majetkovou a finanční kriminalitou. Postihování hospodářských a daňových deliktů je podle Malého stále komplikovanější, protože vyžaduje jak vyšší odborné znalosti policistů i státních zástupců, tak jejich spolupráci s daňovou správou.

Zpráva si všímá i toho, že migrační vlna, která zasáhla Evropu, zatím na české území nepřinesla výrazný nárůst případů převaděčství. „Úroveň evidované kriminality ani zdaleka nedosahuje stavu z let 1998 až 2005,“ uvedli autoři s tím, že v budoucnu se ale tato skutečnost může změnit.

(čtk)