Ministr Pelikán novelu raději stáhl Foto: MSp

Pelikán nesouhlasí s plánem na reorganizaci policie. Hrozí rezignací

Vládní hnutí ANO požádalo kvůli návrhu na reorganizaci policie o dohadovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli účastnit i státní zástupci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s návrhem nesouhlasí a uvažuje o rezignaci. Na dnešním jednání předsedů koaličních stran dnes podle Andreje Babiše nebyl požadavek ANO vyslyšen. Odchod od policie zvažuje i šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Jak by mělo koaliční jednání dál vypadat, Babiš novinářům neřekl. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednání vlády opustil před jeho skončením kvůli schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem.

„Reorganizace může vést ke ztížení, neřkuli k zastavení vyšetřování závažných kauz korupce a hospodářské kriminality,“ řekl Pelikán novinářům a dodal, že z toho mají obavy i státní zástupci.

Pelikán upozornil, že se mu dnes nedostalo vysvětlení například toho, proč se změna má odehrát náhle k 1. červenci. „Na nás to dělá dojem účelové reorganizace, jejímž skutečným cílem je potrestat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za to, že je skutečně nezávislý a vyšetřuje ty věci bez ohledu na to, kam se hnou,“ uvedl Pelikán. „Jsem pořád přesvědčen, že reorganizace v téhle podobě neprojde, pokud by to nastalo, pak opravdu budu zvažovat, co dál, protože já bych pak obtížně dokázal nést zodpovědnost za protikorupční boj,“ dodal.

Exministryně Helena Válková (ANO) České justici řekla, že považuje za podstatné, aby byla schválena strategie a koncepce rozvoje policie do roku 2020. „Nezpochybňuji kompetenci ministra vnitra a zejména policejního prezidenta vytvořit optimální model. Na druhé straně, pokud se to dělá horkou jehlou a není dostatečně připraven terén a nekomunikováno se subjekty, které se podílí na odhalování a vyšetřování organizovaného zločinu, tak vzniká riziko, že se to dělá z personálních důvodů,“ řekla Válková. Podle ní ale není ani vhodné, aby ministr spravedlnosti hrozil demisí. „Nemám ráda silácká gesta a toto jsou prostředky, které považuji za mezní. V politice by se mělo především vyjednávat,“ dodala Pelikánova předchůdkyně.

Policie nerozptýlila pochybnosti šéfa Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v souvislosti s plánovaným sloučením Útvaru pro odhalování organizované korupce a protikorupční policie. Sdělil to mluvčí šéfa žalobců Petr Malý v reakci na dnešní vystoupení policie, která se poprvé vyjádřila k plánované reorganizaci. Podle něj Zeman nadále trvá na argumentech, které popsal v dopise pro premiéra Bohuslava Sobotku či ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD). Politiky varuje před tím, že by se mohla snížit kvalita policejní práce nebo by mohli odcházet zkušení detektivové.


Prohlášení hnutí ANO

Hnutí ANO považuje připravovanou reorganizaci klíčových policejních útvarů za zásadní ohrožení vyšetřování nejzávažnějších případů korupce a tím za zpronevěření se základním cílům koaliční vlády.

Tato změna byla připravena v nepochopitelném spěchu. Ostře proti ní protestují jak Nejvyšší státní zástupce, tak i oba vrchní státní zástupci. Policejní prezident nedokáže vysvětlit, proč je reorganizace potřebná a proč musí nastat již od 1. července, ačkoliv ani není organizačně nijak připravena.

Reorganizací dojde k rozbití Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Tento útvar přitom stál na počátku vyšetřování korupce a závažné kriminality v nejvyšších politických patrech a v současné době má rozpracovánu řadu mimořádně závažných a citlivých případů. Obáváme se, že skutečným důvodem překotných změn je právě postup ÚOOZ v těchto případech.

Hnutí ANO odmítá nečinně přihlížet odstranění všech pokroků v protikorupčním boji dosažených v posledních letech.

Ráno proto hnutí Ano podle paragrafu 11 Koaliční smlouvy vyvolalo schůzku předsedů koaličních stran za účasti ministra vnitra Milana Chovance, spravedlnosti Roberta Pelikána a policejního prezidenta Tomáše Tuhého, kde jsme žádali o vysvětlení důvodů chystané reorganize, která nebyla předem avizována, ani s nikým projednána.

Vysvětlení ministra Chovance a prezidenta Tuhého nerozptýlilo naše obavy, naopak. Proto jsme se podle paragrafu 15 rozhodli vyvolat dohadovací řízení a požadovat, aby neproběhla žádná reorganizace, na které by nepanovala shoda se státním zastupitelstvím.


Zeman v dopise zmiňuje, že sloučením dvou elitních útvarů velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit. Mnoho policistů by také mohlo odejít do civilu. „Domnívám se, že sloučení obou útvarů povede ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci. Mohu jen doufat, že uvedené následky nebudou tak fatální, aby došlo ke zmaření či podstatnému ztížení stíhání závažné organizované trestné činnosti, ať už hospodářského anebo korupčního charakteru,“ napsal politikům Zeman.

Nejvyšší státní zástupce ČR Pavel Zeman a generální prokurátor ČLR Cchao Ťien-ming při podpisu memoranda, foto: Petr Malý
Nejvyšší státní zástupce ČR Pavel Zeman a generální prokurátor ČLR Cchao Ťien-ming při podpisu memoranda, foto: Petr Malý

Česká policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení. Policisté by se zabývali organizovaným zločinem, terorismem, kyberkriminalitou, nejzávažnější hospodářskou kriminalitou a korupcí. Oznámil to dnes policejní prezident Tomáš Tuhý. Pokud plány policie získají podporu vlády, mohla by centrála začít fungovat v roce 2020. Organizační struktury nového útvaru chce vedení policie začít připravovat od letošního 1. července.

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl z jednoho místa. „Není to nic neobvyklého,“ prohlásil Tuhý. Činnost police by měla být efektivnější než nyní. Podobně podle Tuhého pracují i policejní sbory v jiných zemích, jako je Rakousko, Francie, Německo či Velká Británie. Centrálu chce zřídit také Europol, dodal.

Plánovaná reorganizace policie podle Tuhého navazuje na dřívější koncepci, která chce v příštích čtyřech letech zvýšit počet policistů o 4000, aby bylo ve sboru přes 44.000 lidí. Nabírání nových policistů by podle Tuhého mělo ovlivnit i vznik centrály proti organizovanému zločinu. „Pokud bychom policisty dobrali, tak jsem přesvědčen, že by se koncepce mohla naplnit v roce 2020,“ řekl Tuhý.

V médiích se objevily informace, že nové plány policie mají za cíl sloučit dva elitní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Tím by se měl vyřadit ze hry šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policejní prezident to dnes odmítl, nikdo podle něj o svou pozici nepřichází. „Každý z manažerů má budoucnost v těchto útvarech. Pokud bude mít zájem (Šlachta) se podílet na spoluproblematice, kterou zabezpečuje, jeho místo je tam pevně zakotveno,“ řekl Tuhý. Připustil také, že by mohl postoupit na „vyšší úroveň“.

Plány na reorganizaci se v minulých dnech staly terčem kritiky například ze strany žalobců včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nebo protikorupčních iniciativ. Sloučení útvarů by podle jejich názoru mohlo například ovlivnit vyšetřování složitých kauz, velký útvar by mohl také ovlivnit kvalitu vyšetřování. Obrátili se kvůli tomu na premiéra Bohuslava Sobotku nebo na poslance z bezpečnostního výboru.

Tuhý úvahy kritiků odmítl. Policie podle něj naopak chce specialistům nabídnout rozvoj a motivační program. „Nenastavujeme k 1. červenci žádnou změnu, která ohrozí kauzy, které v současné době probíhají,“ zdůraznil Tuhý. Policisté zůstávají na svých místech a od července se začnou vytvářet struktury centrály po organizační stránce, aby mohla za čtyři roky fungovat. Zároveň se tím podle Tuhého zajistí, že vytváření centrály nebude mít vliv na prověřované kauzy. „Jsem přesvědčen, že pokud z jednoho místa budeme cílit boj proti organizované zločinnosti, tak je to správný směr,“ řekl Tuhý.

(epa, čtk)