Jak dopadl zátah na growshopy? Foto: archiv

Po razii v českých growshopech bylo pravomocně odsouzeno 69 lidí

Téměř tři roky po razii v českých growshopech byly vyneseny pravomocné rozsudky nad 69 lidmi, z toho 91 procent uznaly soudy vinnými. Celkem bylo obviněno 83 osob. Uvádí to výroční zpráva Národní protidrogové centrály za loňský rok.

Policie udělala zátah na prodejny, kde si zákazníci mohli koupit potřeby pro pěstování konopí, na podzim 2013. Několik desítek lidí bylo obviněno z šíření toxikomanie. Prodejci i majitelé obchodů podle policie spáchali trestný čin tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany. Policie razii zdůvodnila také tím, že v Česku od roku 2007 výrazně přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie.

Národní protidrogová centrála ve výroční zprávě uvádí, že v souvislosti s growshopy vedla 58 kauz, o 49 soudy pravomocně rozhodly. Z dokumentu vyplývá, že soudy u šesti z 69 odsouzených neuznaly jejich vinu.

Policie zátah provedla na základě rozsudku Nejvyššího soudu, který potvrdil podmíněné tresty provozovatelům growshopu na Semilsku. Soud zdůraznil společenskou škodlivost situace, kdy zákazník na jednom místě dostane semena, veškeré potřeby, propagační materiály i rady potřebné pro pěstování konopí a následnou výrobu marihuany.

Majitelé či provozovatelé growshopů, kteří proti policejní razii hlasitě protestovali, od soudů většinou dostávají podmínky. V médiích se dosud objevil jeden případ, kdy byli obžaloby ze šíření toxikomanie zproštěni Martin Livický a Renata Zoubelová, kteří měli obchody v Praze a Jičíně. V neprospěch Zoubelové však podal dovolání šéf žalobců Pavel Zeman, a tak bude mít její kauza dohru u Nejvyššího soudu.

(čtk)