Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Foto: Mediafax

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policie. Poslanci nepovolili vystoupení Ištvana

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci celostátních policejních útvarů. Komise by mohla začít pracovat od pátku, pokud poslanci zvolí jejího předsedu. Členy bude dolní komora vybírat ve středu, má jich být sedm. Výsledky vyšetřování by měla komise dát plénu do konce října.

Komise by se měla zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně sporné reorganizace.

Volba předsedy vyšetřovací komise by měla proběhnout v pátek. Post předsedy si chce nárokovat Úsvit, komunisté nebo Občanští demokraté.
Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura České justici řekl, že vzhledem k okolnostem celé reorganizace je přesvědčen, že by předsedou vyšetřovací komise měl být poslanec opozice. „Proto navrhneme Pavla Blažka,“ řekl Stanjura. Podobně smýšlí i komunisté. „Budeme nárokovat post předsedy,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik s tím, že strana také chce, aby komise byla zřízena. S tímto požadavkem souhlasí i sociální demokraté nebo Úsvit. „Je ve veřejném zájmu, aby byla zřízena vyšetřovací komise,“ řekl Roman Váňa (ČSSD). Podle něj by komise měla vyšetřit činnost Policejního prezidia, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „Je třeba objektivně vyslechnout účastníky sporu,“ dodal předseda výboru pro bezpečnost. Sociální demokraté také uvedli, že kandidáta na předsedu komise z vlastních řad navrhovat nebudou.

Jednací řád vyšetřovací komise si můžete přečíst zde.

S novou myšlenkou ale před začátkem úterní schůze přišlo Hnutí ANO. „Budeme navrhovat bod, který by se jmenoval vystoupení vrchního státního zástupce z Olomouce před Poslaneckou sněmovnou,“ řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podle jeho spolustraníka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je situace vážná a bylo by trestuhodné, pokud by poslanci zabránili tomu, aby Ivo Ištvan mohl situaci vysvětlit. „Věřím, že se to podaří a veřejnost se dozví pravdu,“ řekl Pelikán. Na dotaz České justice poté upřesnil, že by měl vrchní státní zástupce promluvit přímo na plénu, když se to nepodařilo na výboru pro bezpečnost. „Jsme ve vážné situaci,  kdy dochází k likvidaci klíčového útvaru, který bojuje s organizovaným zločinem,“ dodal Pelikán.

Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí se Hnutí ANO takovými návrhy pouští na tenký led a možná mimo ústavní rámec. Vrchní státní zástupce podle něj pravděpodobně nemůže na plénu hovořit o věcech, které by mohly narušit vyšetřování. „Řešme to standardními kroky, nikoliv divokými návrhy, které můžou vyvolat pozornost, ale k objasnění nepovedou,“ reagoval Zaorálek na dotazy České justice. Ministr také dodal, že Hnutí ANO o takovém návrhu své koaliční partnery vůbec neinformovalo a to ani na včerejším jednání kabinetu, kde byl přítomen i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo policejní prezident Tomáš Tuhý. „Já jsme se na to výslovně ptal předsedy poslaneckého klubu Hnutí ANO pana Faltýnka a řekl mi, že nic takového nechystají. Takto tedy vypadá koaliční spolupráce,“ řekl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Vůči Pelikánovu požadavku se ohradili například předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je to sněmovní komise, ne komise ministerstva spravedlnosti. Prosím, nechte to na nás,“ uvedl Hamáček. Podle Kalouska tu dolní komora není od toho, aby někoho podezírala. Komise má prověřit všechny skutečnosti a podat plénu zprávu, zdůraznil.

Návrh na plénu nakonec neprošel a byl označený jako nehlasovatelný.

Praha 28. června (ČTK) – Sněmovna dnes zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci celostátních policejních útvarů. Komise by mohla začít pracovat od pátku, pokud poslanci zvolí jejího předsedu. Členy bude dolní komora vybírat ve středu, má jich být sedm. Výsledky vyšetřování by měla komise dát plénu do konce října.

Komise by se měla zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně sporné reorganizace.

Pochyby o úkolu komise vyjadřovali zástupci hnutí ANO. Chtěli, aby poslanci nejprve vyslechli zástupce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v čele s končícím ředitelem Robertem Šlachtou a olomouckého vrchního státního zastupitelství. ANO s takovým postupem neuspělo minulý týden v bezpečnostním výboru ani dnes na plénu.

Po zpřesnění mandátu komise volal hlavně ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Připomněl tvrzení Jiřího Komárka z ostravské pobočky ÚOOZ o tom, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování. Tuhý kvůli tomu podal trestní oznámení.

Vůči Pelikánovu požadavku se ohradili například předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je to sněmovní komise, ne komise ministerstva spravedlnosti. Prosím, nechte to na nás,“ uvedl Hamáček. Podle Kalouska tu dolní komora není od toho, aby někoho podezírala. Komise má prověřit všechny skutečnosti a podat plénu zprávu, zdůraznil.

Reorganizace policie vyvolala nedávno ostrý spor mezi ČSSD a hnutím ANO, ve sněmovně slovní přestřelky pokračovaly. Podle Josefa Hájka (ANO) jde o boj o ovládnutí policie sociálními demokraty. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) naopak mluvil o vytváření „politicko-mediální kauzy“. Komisi Chovanec podpořil. „Pokud se chceme dobrat pravdy, je to cesta,“ řekl.

Poslanec ODS Marek Benda nadhodil, že po vyjádření některých představitelů ANO soudí, že klíčovou věcí by bylo prověření vazeb mezi Šlachtou a předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem.

Hlavní iniciátor komise, předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa v úterý popřel, že by mu snad Šlachta vyhrožoval nějakou složkou. Nemluvili prý o tom, co Šlachtovy složky obsahují. Šlachta ale podle Váni uvedl, že musí dobře vědět, co v nich je, když pochází z Olomouce. „To je ta část rozhovoru, která ve mně zanechala jisté pochybnosti, protože si myslím, že by místo, odkud někdo pochází, nemělo být dáváno do souvislosti s tím, co se v tom místě děje,“ řekl Váňa.

Ministři Hnutí ANO Foto: ANO
Ministři Hnutí ANO Foto: ANO

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je dočasná sněmovní komise, která je zřízena za účelem vyšetření věci veřejného zájmu. Návrh musí podat nejméně 40 poslanců, členy komise mohou být také jen poslanci.

Schůze komise mohou být veřejné, ledaže se komise usnese na tom, že bude jednat neveřejně (vždy, když jde o utajované skutečnosti související např. s obranou nebo bezpečností státu). Komise si může opatřovat potřebné podklady, vyžadovat nezbytná vysvětlení a vyslýchat svědky a podle povahy věci přibrat znalce a tlumočníka. Povinnosti podat požadované informace a vysvětlení podléhají i členové vlády nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu, ledaže jim v tom brání povinnost mlčenlivosti. Komise se pochopitelně může obrátit na orgány činné v trestním řízení.

(epa)