Jana Nečasová s Petrem Nečasem Foto: Mediafax

Soud znovu zprostil Nečasovou viny v kauze, Benda žádá kárné řízení s žalobci

Soud znovu zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka viny ze zneužití Vojenského zpravodajství. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Obžaloba tvrdí, že bývalá ředitelka kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) v roce 2012 nezákonně zaúkolovala tajnou vojenskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku. Údajně jí šlo o osobní zájem, konkrétně o urychlení Nečasova rozvodu.

Olomoučtí žalobci pravděpodobně navrhnou výměnu soudkyně Heleny Králové. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Podle něj se soudkyně neřídila závaznými pokyny odvolacího Městského soudu v Praze.

Poslanec Marek Benda (ODS) požaduje zahájit kárné řízení s olomouckými žalobci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. „Každá osoba v rozhodující pozici musí za své činy odpovídat a já vyzývám, aby se zodpovídali ti, kteří se pokusili na základě vymyšlených konstrukcí svrhnout legitimní vládu a jejího premiéra,“ uvedl Benda v prohlášení.

Vládní koalice stále navrhuje pokusy na omezení rozpravy. My jsme jednoznačně signalizovali, že pokud chtějí válku, tak jsme ochotni ji vést. Sněmovna nebude žádným automatem na schvalování vládních návrhů, říká Marek Benda. Foto: Mediafax
Vládní koalice stále navrhuje pokusy na omezení rozpravy. My jsme jednoznačně signalizovali, že pokud chtějí válku, tak jsme ochotni ji vést. Sněmovna nebude žádným automatem na schvalování vládních návrhů, říká Marek Benda. Foto: Mediafax

Ištvan dnes řekl, že důležitější je pro něj názor odvolacího soudu, uvedl, že ten dal dřív žalobě za pravdu. Výzvy k odchodu či zahájení kárného řízení nechtěl Ištvan komentovat. „Já takové reakce vůbec nekomentuji, protože k takovým komentářům není žádný důvod. Odvolací soud v této věci rozhodoval, argumentaci státního zástupce dal za pravdu, takže musíme opět čekat na rozhodnutí odvolacího soudu. To není o tom, jestli je to výhra nebo prohra. Soudkyně má na to nějaký názor, který byl již dvakrát odvolacím soudem označen jako nesprávný. To je podstatné pro tuto věc,“ řekl.

Jana Nečasová si dnešní rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 vyslechnout nepřišla, z jednání se omluvila. Všichni tři bývalí zpravodajci naopak dorazili a po vyhlášení verdiktu neskrývali spokojenost. „Zvítězil opět zdravý rozum nad lží a nenávistí. Státní zástupci říkali před rokem, že mají dalších několik desítek důkazů. A co předložili? Vůbec nic, protože nic nemají,“ řekl novinářům Pohůnek.

„Věci, ze kterých jsme obžalováni, se prostě nestaly. Žádné důkazy k tomu nebyly předložené a soud v podstatě již potřetí rozhodl v náš prospěch,“ prohlásil bývalý šéf Vojenského zpravodajství Kovanda, pro nějž chtěl státní zástupce nejpřísnější trest ze všech obžalovaných – tři roky a deset měsíců vězení.

„Paní předsedkyně rozhodla naprosto přesně tak, jak je zákon postaven. Prosadilo se právo,“ komentoval rozhodnutí obhájce Nečasové Eduard Bruna.

„Je mi trošku líto, že to jednání nemohlo být veřejné, protože by veřejnost viděla, co Vrchní státní zastupitelství v Olomouci dokázalo vymyslet, vykonstruovat a vylhat,“ dodal Páleník. Veřejnost byla vyloučena z větší části hlavního líčení včetně závěrečných řečí, a to kvůli projednávání některých utajovaných informací, především k fungování Vojenského zpravodajství.

Zprošťující verdikt se týká údajného sledování jak Radky Nečasové, tak i dvou zaměstnanců z Úřadu vlády.

Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a Nagyovou si vzal za manželku. Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá. Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci.

Obvodní soud v kauze poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. Pražský městský soud však už tehdy soudkyni Heleně Králové případ zpravodajců vrátil. Nagyová i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení.

Loni v květnu pak Králová ohledně všech obžalovaných dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Městský soud v Praze pak ale vyhověl odvolání žalobců a vrátil věc k doplnění dokazování. Mimo jiné zpochybnil Nečasovu výpověď, když poukázal na to, že bývalý premiér může být motivován snahou pomoci své současné ženě.

(čtk)