Turci odvolají stovky členů soudních institucí, chtějí pročistit justici

Turecká vláda odvolá stovky členů dvou nejvyšších soudních institucí a prezident Recep Tayyip Erdogan pak rozhodne o novém obsazení uvolněných míst. Podle vlády je smyslem tohoto opatření urychlit soudní řízení ve statisících soudních případů, které čekají na projednání. Kritici vlády ale podle agentury Reuters tvrdí, že soudy přijdou o nezávislost.

Vláda si také od tohoto kroku slibuje, že se soudnictví zbaví lidí napojených na duchovního Fethullaha Gülena, který byl v minulosti Erdoganovým spojencem a nyní žije v exilu v USA; v nepřítomnosti byl proti Gülenovi a jeho spojencům v Turecku zahájen proces, ve kterém jsou obviněni z pokusu o převrat.

Podle kritiků chce vláda a prezident získat prostředek k zastrašení oponentů. Prokuratura v poslední době vznesla 2000 obžalob pro urážku prezidenta. Mezi obžalovanými jsou novináři, kreslíři i mládež.

Vláda v návrhu zákona, o němž debatuje parlament, navrhuje odvolání 711 členů dvou nejvyšších soudní institucí – státní rady, která se zabývá stížnostmi občanů na vládu, a nejvyššího odvolacího soudu. Někteří ze soudců mají být do funkcí vráceni, ale není jasné, kolik jich bude.

Metin Feyzioglu, který stojí v čele svazu tureckých právníků, řekl, že jde o nebezpečný plán, protože se tak „veškerá moc soustředí v rukou jedné osoby“. Po reformě se má snížit počet členů obou soudních instancí na polovinu a mnoho případů, které nyní spadaly pod ně, bude přesunuto k regionálním odvolacím soudům.

Vicepremiér Mehmet Şimşek řekl, že cílem je uvolnit tlak na přetížený soudní systém, jak to požadují investoři. „Nynější justice je pomalá a pro podnikatelskou komunitu je to problém. U nejvyššího odvolacího soudu a státní rady končí miliony případů, zhruba dva miliony. Justici je třeba urychlit,“ řekl. Podle jeho odhadu bude po reformě možné až 80 procent kauz předat regionálním soudům.

Ministr spravedlnosti Bekir Bozdag řekl, že si od reformy slibuje očistění justice od Gülenova vlivu. „Je zřejmé, že někteří lidé v soudnictví jsou napojeni na Pensylvánii. Nemají potřebu řídit se ústavou a právem, protože jsou věrni někomu, kdo zde nežije,“ řekl Bozdag s odkazem na místo, kde Gülen pobývá.

Kritici vlády ale nejnovější vývoj považují za další snahu Erdogana o upevnění moci. Dnes dostalo sedm televizních stanic pokutu za to, že informovaly o shromáždění opoziční strany, na němž zněla hesla proti Erdoganovi.

(čtk)