Vězni v Jiřicích, kteří obnovili zpustlý ovocný sad Ilustrační foto: Eva Paseková

Vězni v Jiřicích včelaří bez nároku na mzdu. Ministerstvo zde chce zřídit „otevřenou věznici“

Ovocný sad s včelstvem, kde budou pracovat odsouzení vězni, dnes ve Věznici Jiřice otevřel náměstek ministra spravedlnosti pro trestní politiku Vladimír Zimmel, generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal a ředitel samotné věznice Marian Prokeš. Ministerstvo i VS tak chtěli demonstrovat, jak naplňují vládou schválenou Koncepci vězeňství.

Ve věci naplňování vězeňské koncepce ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně interpeloval stranický kolega Jan Sedláček. „V koncepci uvádíte, že chcete zavádět zemědělskou činnost ve věznici. Co jste za čtyři měsíce platnosti koncepce v daném směru již vykonal?,“ ptal se Sedláček.
Pelikán zdůraznil, že podle koncepce ministerstvo musí na každý rok předložit tzv. akční plán činností, který se budou daný rok naplňovat. „Takže akční plán na rok 2016 s výhledem do roku 2017 již byl zpracován a začal být naplňován. Má celou řadu prvků. Těžiště je, pokud jde už o tu realizační fázi, kladeno do oblasti zvyšování zaměstnanosti vězňů,“ reagoval ministr. Ten se slavnostního otevření nové části věznice v Jiřicích nemohl účastnit, protože ve sněmovně představoval novelu insolvenčního zákona.

Náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel, generální ředitel VS Petr Dohnal a ředitel Věznice Jiřice Marian Prokeš otevírají ovocný sad se včelstvem Foto: Eva Paseková
Náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel, generální ředitel VS Petr Dohnal a ředitel Věznice Jiřice Marian Prokeš otevírají ovocný sad se včelstvem Foto: Eva Paseková

Čtěte také: Koncepce vězeňství do roku 2025: Vězni by si měli sami pěstovat potraviny i chovat zvířata, prostor cel by se měl zvětšit

Včelaření ve Věznici Jiřice není ojedinělým projektem, podle Dohnala budou med vyrábět vězni i v 11 dalších káznicích. „Duchovním otcem té myšlenky byl náměstek pro vězeňství Vladimír Zimmel,“ řekl Dohnal při slavnostním otevření sadu v Jiřicích. Zimmel České justici sdělil, že se inspiroval v norské věznici s nízkou ostrahou na norském ostrově Bastöy. Právě takový model věznice by Zimmel chtěl již příští rok testovat právě v Jiřicích. „Zatím jde o pracovní plán, ale časový harmonogram je sestaven. Připravujeme studii a připravujeme legislativní úpravy. Rádi bychom etapu nové věznice otevřeli na konci příštího roku,“ řekl Zimmel České justici. Koncept otevřené věznice znamená minimální bezpečnostní opatření, v zahraničí zde vězni tráví čas například pěstováním zeleniny, vařením a dalšími praktickými úkoly, které je mají připravit na případný návrat do normálního života.

Zde budou odsouzení vyrábět med Foto: Eva Paseková
Zde budou odsouzení vyrábět med Foto: Eva Paseková

V Jiřicích byl zatím otevřen ovocný sad se včelstvem a okrasná zahrada. Podle ředitele věznice Mariana Prokeše stál celý projekt zhruba 250 tisíc korun, přispěli na něj sponzoři i zaměstnanci věznice. „Odsouzení zde pracovali bez nároku na finanční odměnu. Vyzkoušeli jsme si tím jejich schopnosti a pracovní návyky a já jsme jim osobně slíbil, že je zařadím na některé z dalších pracovišť, které budeme uvádět v provoz – například do soukromých firem – a zde už budou pracovat za mzdu,“ řekl České justici Prokeš. Odsouzení za práci navíc dostali například možnost častějších návštěv.

Věznice Jiřice je nápravné zařízení, které stojí nedaleko středočeské obce Jiřice v okresu Nymburk. Je profilována jako věznice s ostrahou s oddělením pro výkon trestu s dozorem. Trest zde vykonávají pouze dospělí muži. Celková kapacita je 602 míst, z toho 120 pro oddělení s dozorem. Věznice má více než 310 zaměstnanců, z toho téměř 200 příslušníků vězeňské a justiční stráže.

Eva Paseková