Státem zajišťované a financované právní poradenství by se mělo k občanům dostat i v oblastech, ve kterých není v současnosti poskytováno. Jde zejména o pomoc ve správním řízení nebo při sepisování stížnosti k Ústavnímu soudu Foto: Eva Paseková

Těžká cesta zákona o žalobcích: Poslanci volí zdržovací taktiku, opozice navrhne stažení

Na dnes už se dá říci všeobecně nechtěný zákon o státním zastupitelství se v Poslanecké sněmovně asi jen tak nedostane. Česká justice zjišťovala, jakým způsobem by návrh mohl v rukou zákonodárců skončit a jakých by mohl doznat změn. Opozice pravděpodobně navrhne jeho stažení nebo přepracování již v prvním čtení. Poslanci sociální demokracie chtějí na ústavně právním výboru navrhnout pozměňovací návrhy a normě dát šanci.

S tím, aby návrh zákona o státním zastupitelství dostál na poslaneckých výborech výraznějších změn ale nesouhlasí jak ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Státní zástupci se obávají toho, že by se předloha mohla stát „předmětem politických vášní a tvořivosti“. V podobném duchu už mluví i Pelikán, zákon ale zatím chce nechat projít sněmovnou. „To si zatím nemyslím. Víte, my ten zákon opravdu potřebujeme,“ reagoval Pelikán na otázky ohledně stažení normy.

Přestože návrh zákona prošel s velkými bolestmi kabinetem už na začátku dubna, dosud není jasné, kdy by se mohl objevit na plénu dolní komory. A poslanci na projednání předlohy rozhodně nespěchají. Všem spíše vyhovuje, aby byla předloha ve sněmovně „zaparkována“ co nejdéle. „Postoj Poslanecké sněmovny zatím není jednoznačný a nelze proto předvídat, jak se k zákonu postaví. Zatím je podrobován kritice ze všech stran a nebyl fakticky zařazen na právě probíhající poslaneckou schůzi,“ řekla České justici poslankyně Marie Benešová z koaliční ČSSD v rozhovoru, který vyjde již v sobotu. Právě Benešová je dlouhodobě nesmlouvavou kritičkou současného návrhu.

Renata Vesecká: Nový zákon o státním zastupitelství považuji za nesystémovou zbytečnost

Zpravodajem zákona je poslanec ODS Marek Benda. Podle informací České justice navrhne jeho stažení. Podle Bendy přináší celý zákon vysoké korupční riziko a to nejen v souvislosti se zamýšleným zřízením Speciálního státního zastupitelství. Právní expert TOP 09 Martin Plíšek si zase myslí, že by vláda měla sama návrh ze sněmovny stáhnout. „Návrh nemá podporu napříč politickým spektrem, včetně části hnutí ANO reprezentované bývalou ministryní Válkovou. Jeho stažení podporuje i nejvyšší státní zástupce. Jediný, kdo zákon fakticky podporuje, je ministr Pelikán a to je pro prosazení málo. Pokud dojde na první čtení, budu navrhovat jeho zamítnutí nebo alternativně vrácení předkladateli k dopracování,“ řekl Plíšek.

Prvotní návrh nového zákona vznikal v součinnosti se státními zástupci, z projednávání ve Sněmovně jej však stáhla k dopracování právě bývalá ministryně Marie Benešová. Za její nástupkyně Heleny Válkové (ANO) úřad vypracoval návrh, jenž se od původního výrazně odklonil a vyvolal kritiku, že dostává veřejné žalobce do područí politiků. Tehdejší legislativní náměstek Pelikán nakonec ustoupil a nechal zákon předělat. „Zatím je osud návrhu nového zákona o státním zastupitelství nejasný. S největší pravděpodobností se na něj vůbec do prázdnin nedostane řada. Takže asi na podzim. Není tedy tedy momentálně „co řešit“. Já s jeho stávající předlohou nesouhlasím, protože vytýkané chyby nebyly odstraněny,“ reagovala na dotazy ohledně schvalovacího procesu ve sněmovně Válková.

Pelikán poslance, kteří proti zákonu a neukotvenosti plánovaného Speciálu brojí, kritizuje za nevoli bojovat s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou. Po námitkách ze všech stran do zákonu na vládě na poslední chvíli přidal částečný dohled nad nově zřizovaným útvarem státního zastupitelství. Ten ale poslancům nestačí. Sociální demokraté pravděpodobně navrhnou pozměňovací návrhy, které by dohled nad Speciálem posílily. „Určitě navrhnu, ať už sám nebo ve spolupráci s někým, zakotvení řádného dohledu nad tzv. protikorupčním speciálem. Stažení zákona nepodpořím. Měl by dostat šanci na podrobné projednání a případné změny na půdě ústavně právního výboru,“ řekl České justici poslanec Jan Chvojka.

Podle předsedy ústavně právního výboru jsou zatím úvahy o tom, jak bude schvalování normy vypadat, předčasné. „Počkáme, až návrh projde do druhého čtení a po debatě na výboru teprve zvážíme přípravu pozměňovacích návrhů. Očekávám, že se do debaty na výboru zapojí i odborná veřejnost, včetně státních zástupců,“ dodal Tejc.

U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní. Norma prý také omezuje riziko zneužívání dohledu nad zastupitelstvími ke skrytému vyžadování informací, které by s dohledem nesouvisely.

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady vznesla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád.

Eva Paseková