Ministr vnitra Milan Chovanec Foto: Facebook

Žalobci Mezlík a Zemek proti reorganizaci policie: Je to šok, bojíme se úniků

Někteří státní zástupci se obávají toho, že po zamýšlené reorganizaci policie budou unikat informace k podezřelým, což ohrozí vyšetřování nejzávažnějších kauz. Řekli to státní zástupci brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství (VSZ) Olomouc Radek Mezlík a Jiří Zemek. „Způsob, jakým je připravována reorganizace elitních policejních složek, mě a mé kolegy šokoval,“ uvedl Mezlík.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že pokud se reorganizace nedotkne živých kauz, nemá důvod ji neposvětit. Ministr se chce rozhodnout na základě výsledků analýzy, která má na tuto otázku odpovědět. Hnutí ANO podle něj plánované změny zpolitizovalo. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli plánovaným změnám hrozí rezignací.

Změny v policii jsou v kompetenci jejího prezidenta a ministra vnitra, řekl dnes novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jde podle něj o vysoce odbornou záležitost a politici nemají do technických a organizačních otázek fungování policie vstupovat. Policie musí být naopak nezávislá a vyšetřovat závažné kauzy.

„Doufám, že premiér ani ministr vnitra neberou na lehkou váhu kritiku státních zástupců, kteří se proti plánům policie ostře postavili. O politizaci přece vůbec nejde a pan Chovanec to dobře ví. Jsou to státní zástupci, kteří jako první bili na poplach,“ řekl zase vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Sloučily by se tak dva elitní útvary – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je cílem to, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl z jednoho místa a byl efektivnější.


Důrazně odmítám politizaci připravované reorganizace Policie ČR tak, jak ji prezentuje hnutí ANO za aktivní pomoci s ním propojených médií. Jde o účelový nátlak, o jehož pravých důvodech nechci raději spekulovat.

Reorganizace Policie je připravena profesionálně a s maximálním ohledem na to, aby jejím jediným dopadem byly lepší výsledky v boji se zločinem. Policie je nezávislá a nelze ji prostřednictvím cílených politických předvolebních kampaní rozvracet. Příprava vlastní reorganizace je pak v souladu se zákonem v odborné kompetenci policejního prezidia a schvaluje ji pouze ministr vnitra. Policie CR není obchodní firma a nelze se k ní takto chovat.

Milan Chovanec, ministr vnitra


Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již dříve uvedl, že sloučením dvou elitních útvarů vznikne velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit. Mnoho policistů by také podle něj mohlo odejít do civilu a sníží se kvalita policejní práce. Podle Mezlíka se vedení státního zastupitelství musí vyjadřovat diplomatickým jazykem, který se ale podle něj pro tento případ „může jevit jako ne úplně dostatečný“.

„Podle mého názoru by takovéto změny ohrozily prověřování nejzávažnějších kauz. U těchto kauz je nejdůležitější, aby informace o postupu policie neunikly podezřelým osobám a nedošlo ke ztrátě důkazů – toto však při takto rozsáhlé reorganizaci prakticky nelze zajistit,“ uvedl Mezlík, který například dozoruje závažné kauzy týkající se solárních elektráren.

Podle Mezlíka se po reorganizaci policie státní zástupce ani nemusí dozvědět, kdo všechno má přístup do spisu. „Moloch, který vznikne, může hrozit únikem citlivých informací. Čím více osob má k datům přístup, tím hůře,“ doplnil státní zástupce Zemek. Podle Mezlíka se reorganizace děje navíc v době, kdy je činnost elitních útvarů policie aktivní a nestranná.

„Nerozumím motivaci vedení Policie ČR, která je přivedla na myšlenku útvar, který funguje, de facto ochromit. Možná právě proto, že funguje… Z dosavadní spolupráce s ÚOOZ mám pouze pozitivní zkušenosti, ovšem obávám se, jak se bude mít situace do budoucna,“ uvedl Zemek, který před dočasným přidělením na VSZ pracoval mimo jiné ve Zlíně na vyšetřování metanolové kauzy.

Plán na reorganizaci policie vyvolal spory uvnitř vládní koalice. Hnutí ANO chce kvůli ní vyvolat dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

(epa, čtk)