Advokát bude smět školit nejvýše tři koncipienty, kývl kabinet

Vláda dnes přijala kladné stanovisko k poslanecké novele zákona o advokacii. Norma počítá mimo jiné s tím, že advokát by směl školit nejvýše tři koncipienty. Mění také způsob advokátních zkoušek a rozšiřuje výčet kárných opatření vůči advokátům. Novelu předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS z ústavně-právního výboru Sněmovny.

Omezení ohledně počtu koncipientů má zlepšit jejich školení. „Pokud má advokát plnit řádně svou funkci školitele, je při současném vytížení advokátů zřejmé, že tak nemůže činit vůči neomezenému počtu,“ píšou autoři v důvodové zprávě. Advokáti budou moci nadále zaměstnávat více koncipientů, školit ale budou moci jen tři z nich. Ostatní advokátní koncipienti, kteří budou chtít vykonávat započitatelnou právní praxi, si budou muset najít jiného advokáta.

Navrhovanou úpravu advokátní zkoušky, která se skládá z písemné a ústní části, předkladatelé zdůvodňují rostoucím počtem uchazečů o její složení a snahou o zvýšení kvality jejich přípravy. Autoři chtějí, aby zkoušce předcházel písemný test k ověření teoretických znalostí zájemců. K samotné zkoušce by byli připuštěni pouze v případě jeho úspěšného složení.

Nová kárná opatření by se podle předlohy týkala prohřešků souvisejících s knihou o prohlášeních o pravosti podpisu a se správou cizího majetku. Advokáti, kteří by se deliktů dopustili, by mohli o právo vedení této knihy nebo o právo správy cizího majetku až na tři roky přijít.

Ministerstvo spravedlnosti poslaneckou novelu v materiálech pro jednání vlády podpořilo, je ale proti zrušení maximální desetitisícové hranice poplatku za vykonání advokátní zkoušky. Ministerstvo vnitra má za to, že omezení počtu koncipientů u jednoho advokáta nebude mít na zvýšení kvality jejich přípravy vliv. Je naopak proti zavádění podmínky tříleté praxe pro školící advokáty.

(čtk)