Vicepremiér Andrej Babiš Foto: Facebook

ČR dostane zpět naftu, jen když nepodá žalobu. Krailling je nepřímo propojen s Andrejem Babišem

Insolvenční správce firmy Viktoriagruppe se zavázal, že pokud nepodá žalobu o určení vlastnictví nafty v Kraillingu, už nezpochybní, že nafta patří ČR. Nový majitel  Kraillingu je propojen s firmou FAU, která má daňový sklad s technologií míchání biopaliv do pohonných hmot v areálu firmy patřící přes Agrofert Andreji Babišovi PRACHEZA. Podle vyjádření Agrofertu reálné propojení firem s Babišem neexistuje.

Areál na skladování pohonných hmot v Kraillingu, kde je stále ochraňována nafta České republiky, koupila po zkrachovalé Viktoriagruppe  společnost s ručením omezeným Krailling Oils Development zapsaná letos. Za nového vlastníka jednala advokátka Kateřina Radostová, kterou se tisk opakovaně pokouší spojit se známou podnikatelskou figurou Tomášem Pitrem. Naposledy se tak stalo letos na jaře, kdy vyšly fotografie Radostové spolu s Pitrem na veřejnosti. Radostová také v roce 2014 kandidovala za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury do Evropského parlamentu.

Transakci na dotaz už včera  potvrdil mluvčí Státní správy hmotných rezerv Jakub Linka, který k tomu na četné dotazy vydal zprávu: „Dnes v půl páté ráno byla v Mnichově po téměř 16ti hodinách jednání podepsána kupní smlouva mezi insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe a zástupci společnosti Krailling Oils Development. Zároveň obě tyto strany podepsaly také dohodu se Správou státních hmotných rezerv o odvozu nafty. Nový majitel skladu se v této dohodě zavázal do osmi týdnů opravit na své náklady železniční vlečku a další techniku potřebnou k vyskladnění nafty. SSHR pak po zprovoznění vlečky během šesti měsíců odveze uskladněnou naftu,“ uvedl mluvčí Správy.

Odvoz nafty z Kraillingu do svého skladu  zajistí Čepro

Jak dále vyplývá ze zprávy Jakuba Linky, insolvenční správce Mirko Moellen se zavázal, kdy uzná vlastnictví nafty: „Insolvenční správce, který dosud odmítl uznat České republice vlastnické právo k této naftě, se zase zavázal, že pokud během příštích 18 měsíců nepodá žalobu na určení vlastnictví nafty, tak po této lhůtě už nebude zpochybňovat, že nafta patří České republice. Zároveň také uznal pohledávku na chybějící naftu (6,3 mil. litrů). Je to průlomové rozhodnutí. Insolvenční správce až dosud České republice žádnou pohledávku neuznal – ani celníkům, ani finančnímu úřadu,“ uvádí ve zprávě mluvčí Státní správy hmotných rezerv.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko přelo o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence Foto: archiv
S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko přelo o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence Foto: archiv

Podle slov Jakuba Linky bude převoz nafty do České republiky zajišťovat Čepro, u něhož bude nafta poté uskladněna: „Odvoz nafty bude probíhat po železnici. Ve skladu se týdně vystřídají dva až tři vlaky. Už na konci roku vláda schválila JŘBU na převoz nafty do ČR. Náklady by neměly přesáhnout 60 mil. Kč. Převoz bude realizovat Čepro. Nafta bude uskladněna na území České republiky ve skladech této společnosti,“ popsal Jakub Linka.

Personální propojení vede do areálu Babišovy PRECHEZY

Podle veřejně přístupných informací z Německa byla společnost s ručením omezeným Krailling Oils Development GmbH zapsána do obchodního rejstříku letos u soudu v Mnichově. Její základní kapitál má být 25 tisíc euro a předmět činnosti je provoz a údržba zásobníků v areálu Krailling s kapacitou 125 milionů litrů nafty. Podle záznamu toto s.r.o. vede a má právo za něj jednat Vojtěch Csabi z Havířova v České republice.

Vojtěch Csabi je rovněž jednatelem společnosti s ručením omezeným FAU, která vyvíjí činnost v areálu firmy PRECHEZA patřící přes Agrofert Andreji Babišovi. Jde o nákup, výrobu, skladování a prodej ropných produktů pro velkodistributory, zemědělské firmy, ale také firmy s majetkovou účastí státu, uvádí sama o sobě firma FAU s.r.o.

Společnost FAU s.r.o. byla založena v roce 1993 a je vlastníkem a provozovatelem daňového skladu v Přerově. Zabývá se zejména nákupem, výrobou, skladováním a prodejem ropných produktů s hlavním zaměřením na motorovou naftu a automobilový benzín. S ročním obratem přes 6,5 mld. Kč a s velkým množstvím spokojených zákazníků se naše společnost řadí mezi přední firmy v České republice, píše o sobě firma FAU. „Mezi naše klienty patří velkoobchodní distributoři PHM, zemědělské firmy, dopravní firmy, stavební firmy, sítě čerpacích stanic, ale také firmy s majetkovou účastí státu. Naše firma exportuje také velké množství pohonných hmot do států evropské unie a to především do Německa, Rakouska, Slovenska a Polska. Máme také již několik tisícovek spokojených zákazníků čerpacích stanic pod značkou FAU,“ uvádí firma na svých stránkách.

S.r.o. FAU se nikterak netají tím, že operuje v areálu firmy PRECHEZA, kterou přes Agrofert vlastní podnikatel a ministr financí Andrej Babiš, naopak adresu daňového skladu uvádí veřejně: Sklad FAU Přerov, areál PRECHEZA a.s., Nábř.Dr.E.Beneše 24, 750 62 Přerov.

Podle vlastního vyjádření firmy je daňový sklad vybaven technologií na přimíchávání biopaliv do pohonných hmot: „V roce 2007 tento sklad prošel rozsáhlou rekonstrukcí a byl dovybaven technologií pro přimíchávání biopaliv do PHM a zcela plně zautomatizován,“ uvádí firma FAU.

Agrofert, jehož je ministr financí Andrej Babiš jediným akcionářem, se zase nijak netají tím, že mu patří akciová společnost PRECHEZA, v jejím areálu FAU vykonává předmětné činnosti.

Podle vyjádření Agrofertu reálné propojení firem s Babišem neexistuje. „Jde pouze o další pokus Agrofert mediálně poškodit. Agrofert nikdy neměl a nemá s kauzou v Německu zadržované nafty z českých státních hmotných rezerv nic společného. Firma FAU má v areálu přerovské firmy Precheza z koncernu Agrofert pouze svůj vlastní autonomní pozemek a vlastní provoz. Jde o historicky dané pozemkové uspořádání, které vzniklo v roce 1993, tedy dávno před majetkovým vstupem Agrofertu do chemičky Precheza v r. 1997,“ sdělil České justici mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Agrofert podle něj nemá s firmou FAU vůbec nic společného. „Neexistuje žádné majetkové, personální ani obchodní propojení,“ dodal Hanzelka.

Irena Válová