Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková Foto: archiv

Exekutoři bijí kvůli střelbě na svého kolegu na poplach: Dlužníci se radikalizují i kvůli rétorice politiků

Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková je zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. „Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob,“ sdělila prezidentka v prohlášení zaslaném médiím. Exekutorské odbory dokonce obviňují z tragické události politiky, kteří svými vyjádřeními na adresu exekutorů podle nich stupňují agresivitu povinných. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán označil takové propojení za nemístné.

Exekuce v Ostravě byla v daném případě podle Exekutorské komory nařízena soudem a exekutor jím byl pověřen, aby vyklidit předmětnou nemovitost. O tragické události jsme již podrobně informovali. Povinný byl o veškerém postupu řádně informován a měl možnost řadu týdnů se sám předem z bytu vystěhovat. „Protože tak neučinil, exekutor postupoval tak, jak mu ukládá zákon, tedy započal prostřednictvím svého zaměstnance – vykonavatele výkon vyklizení nemovitosti,“ uvedli zástupci Komory.

Fučíková považuje celou situaci za „šílenou a varující“. Událost je podle ní důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, ve které se neplacení dluhů považuje za normální. „Exekutoři, kteří jako službu společnosti provádějí výkon rozhodnutí, který historicky nikdo neměl zájem dělat, jsou v první linii,“ uvedla Fučíková.

Exekutoři jsou podle Komory ve vyhrocené situaci, kterou podporují i vyjádření například Ministerstva spravedlnosti o jejich vysokých příjmech. „Vyzýváme k tomu, aby se odpovědné osoby zabývaly opravdovými problémy lidí s neřešitelnou mírou zadlužení,“ dodala Fučíková.

Připomněla, že profese soudního exekutora je odbornou právní profesí a vykonavatel exekuce je úřední osobou. „V poslední době navíc sledujeme eskalaci protiexekutorských nálad. Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit,“ vyzývá prezidentka Komory.

Čtěte také: Exekutoři: Jsme zděšeni neprofesionalitou Pelikána. Ten považuje jejich námitky za absurdní a snižuje tarif

Podle zástupce exekutorských odborů nešlo o individuální akci šílence, „ale o čin člověka
vyprovokovaného populistickou rétorikou některých politiků, snažících se místo
koncepčního řešení skutečných problémů uhrát politické body na exekutorech a jejich zaměstnancích“. Podle odborů nese na své události díl viny i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který nedávno exekutorům navrhl pomocí vyhlášky snížit tarify. V současnosti činí tarifní odměna 15 procent z vymáhané částky u pohledávek do tří milionů korun. Ministerstvo navrhuje zavést nové pásmo u pohledávek do 50.000 korun, kde by se odměna snížila o třetinu, tedy na deset procent. Pelikán chce také snížit minimální odměnu exekutora z 3000 na 2000 korun. Tento návrh je podle něj mírnější než původní plány, které počítaly se snížením tarifu o dvě třetiny. Platit by měl od ledna příštího roku.

Agresivita povinných podle exekutorů narůstá Foto: archiv
Agresivita povinných podle exekutorů narůstá Foto: archiv

„Již před týdnem jsme upozorňovali na situaci, kdy několik populistických politiků staví zisk několika hlasů nad rámec právního státu a nad zdraví člověka. Změny vyhlášky a veřejná dehonestace exekutorů a jejich zaměstnanců ze strany politiků je něco, co může vést k dalšímu Uherskému hradišti. Neuplynul ani týden a je to tu. Původně byl záměr oslovit jako první odpovědné orgány a jednat s nimi. Nyní se však domníváme, že je třeba upozornit na to, kdo za aktuální situaci nese politickou odpovědnost,“ sdělil České justici zástupce odborů zaměstnanců exekutorských úřadů Jiří Zoc.

Ministr spravedlnosti označil takové propojení za nemístné. „Nešlo ani o exekutora, pouze o zaměstnance úřadu,“ řekl Pelikán v České televizi s tím, že je na místě se spíše ptát, jak je možné, že byl útočník ozbrojen.

Předseda Petičního výboru Petice proti snížení exekutorského tarifu soudní exekutor Petr Kučera zase apeluje na Pelikána, ať vyhlášku o snížení tarifu stáhne z legislativního procesu, jinak bude radikalizace povinných pokračovat. „Zaměstnanci soudních exekutorů jsou zděšeni brutalitou útočníka. Vzhledem k připravované likvidační vyhlášce ministerstva spravedlnosti o snížení tarifu, kterou dojde ke snížení mezd zaměstnanců a k propouštění nechtějí zaměstnanci riskovat své zdraví a životy. Zaměstnanci soudních exekutorů žádají okamžité zpětvzetí připravované likvidační vyhlášky o snížení tarifu z připomínkového řízení, okamžité zajištění ochrany činnosti zaměstnanců a přípravu legislativních opatření ke zvýšení bezpečnosti zaměstnanců,“ uvedl Kučera.

svůj díl odpovědnosti za incident má ministr Pelikán i podle platformy Exekutoři proti teritorialitě. „Povolání exekutora je už dnes stigmatizované, navíc na exekutory klade velkou zodpovědnost. A je pro mě zcela nepochopitelné, že k této stigmatizaci a stále horšímu pohledu veřejnosti na soudní exekutory přispívá svými vyjádřeními i činy právě samotný ministr spravedlnosti. Například zveřejněním údajných výdělků exekutorů se výrazně zasadil o zhoršení našeho postavení. Namísto odpovědného přístupu k pro stát důležitému systému vymáhání svými výroky ještě radikalizuje společnost proti soudním exekutorům,“ řekl České justici zástupce platformy Petr Vurbs.

(epa)