Německá kancléřka Angela Merkelová Foto: Facebook

Německá vláda uvažuje o přísnější kontrole prodeje zbraní

Místopředseda německé vlády Sigmar Gabriel dnes vyzval ke zpřísnění kontroly prodeje střelných zbraní v Německu. Jde o reakci na páteční masakr v Mnichově, při němž osmnáctiletý chlapec, pravděpodobně posedlý masovými vraždami, zastřelil devět lidí a pak i sám sebe.

„Musíme nadále dělat vše, co můžeme, abychom omezili a přísně kontrolovali přístup ke smrtícím zbraním,“ řekl vicekancléř a šéf sociálních demokratů Gabriel novinářům z mediální skupiny Funke. Té patří několik německých novin.

Úřady podle Gabriela zjišťují, jak chlapec s německým a íránským občanstvím, který trpěl vážnými psychickými problémy, mohl získat zbraň. „Kontrola zbraní je důležitá otázka,“ zdůraznil vicekancléř.

Mladík spustil palbu nedaleko hojně navštěvovaného nákupního centa v pátek večer. Zabil devět a zranil dalších 27 lidí, než zbraň obrátil proti sobě, zatímco se k němu blížila policie.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére, který patří ke křesťanským demokratům kancléřky Angely Merkelové, v jiném rozhovoru s listem Bild am Sonntag řekl, že po útoku hodlá přehodnotit zákony o držení zbraní, které již tak jsou dost přísné, což pokládá za správné. Za klíčové považuje zjistit, jak se střelec dostal k pistoli. „Následně velice pečlivě vyhodnotíme, zda a kde je nutné podniknout potřebné změny,“ řekl.

Podle americké Kongresové knihovny má Německo jedny z nejpřísnějších zákonů o střelných zbraních na světě. Osmnáctiletý útočník z Mnichova měl přesto pistoli Glock a více než 300 nábojů. Policie zatím neví, jak se k ní dostal. Zbrojní pas neměl a ze zbraně bylo odstraněno sériové číslo.

Předpisy ohledně držení střelných zbraní se v Německu zpřísnily už po střelbě ve školách v Erfurtu v roce 2002 se 17 a Winnendenu v roce 2009 s 16 mrtvými. Zájemce o zbraň mladší 25 let musí absolvovat psychologické vyšetření, než si může koupit zbraň. I přes přísnou kontrolu je ale Německo čtvrté na světě z hlediska vlastnictví zbraní, po USA, Švýcarsku a Finsku.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann vybídl, aby v nouzové situaci, jako je teroristický útok, bylo dovoleno zbraně použít. „Nežijeme v dobách výmarské republiky. Máme naprosto stabilní demokracii,“ řekl listu Welt am Sonntag v narážce na meziválečné období před nástupem nacismu k moci.

Jak upozornil server britského listu The Guardian, v Německu je registrováno v soukromých rukou více než 5,4 milionu střelných zbraní. V přepočtu na obyvatele je tam tudíž legálně více zbraní než v Mexiku, Rusku či Jihoafrické republice.

(čtk)