Německo zakázalo sex s prostitutkou bez použití kondomu

Německo zakázalo pohlavní styk s prostitutkou bez použití kondomu, příslušný zákon dnes schválil Spolkový sněm. Poslanci také zavedli povinné zdravotní prohlídky pro prostitutky a zpřísnění pravidel pro založení nevěstinců, uvedla agentura DPA. Podle ministryně pro rodinu Manuely Schwesigové by zákon měl zlepšit ochranu prostitutek před sexuálně přenosnými nemocemi a před vykořisťováním.

Pokud by klient prostitutky při sexu s ní nepoužil prezervativ, bude mu nově hrozit pokuta až 50.000 eur (1,35 milionu Kč). Zákon v takovém případě nijak nepostihuje prostitutky. Dosud platila povinnost použítkondom při placeném pohlavním styku pouze ve spolkových zemích Bavorsko a Sársko.

Prostitutky se také nově budou muset povinně každé dva roky registrovat u úřadů a každý rok budou muset chodit na lékařskou prohlídku. Ženy ve věku 18 až 21 let budou muset svou živnost nahlašovat každý rok a k lékaři budou muset chodit v půlročních intervalech.

Zákon také zpřísňuje pravidla pro vznik nevěstinců. Už je nebude možné založit bez ohlášení, ale pro jejich otevření bude nutné povolení úřadů. Nevěstince budou muset splňovat minimální hygienické standardy, jako je oddělení pracovních a obytných prostor, a nebude je smět provozovat nikdo, kdo už byl v minulosti trestán.

Poslanci také předpokládají, že by měl zákon pomoci v boji proti nucené prostituci. Od klientů prostitutek norma vyžaduje, aby hlásili podezření na to, že je žena, která jim sex za úplatu poskytla, ke své práci nucena. Pokud by někdo takové hlášení nepodal, přestože okolnosti jako zranění ženy anebo její neochota k pohlavnímu styku by nucené prostituci nasvědčovaly, hrozí mu tři až pět let vězení.

Prostituce byla jako profese uznána v Německu zákonem v roce 2002. Podle policejních odhadů působí v zemi nejméně 200.000 prostitutek, bojovnice za práva žen ale jejich počet odhadují až na 700.000. Zhruba 90 procent osob nabízejících sexuální služby jsou ženy. Více než 60 procent z nich pochází údajně ze zahraničí.

(čtk)