Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal Foto: archiv

Předsedové nejvyšších soudů EU jsou znepokojeni situací v Turecku: Nezávislost soudnictví není privilegiem soudců

Nejvyšší soud České republiky se spolupodílel na vzniku aktuálního prohlášení Sítě předsedů nejvyšších soudů Evropské unie, která je podle svého prohlášení krajně znepokojena situací  v  turecké  justici  po nedávném pokusu o státní převrat. Soudci vyzývají tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby upustil od nezákonných postupů, za pomocí kterých se vypořádává se svými domnělými odpůrci.

„Síť předsedů nejvyšších soudů Evropské unie je hluboce znepokojena zprávami o nedávném odvolání z funkce více než 2 700 soudců a žalobců v Turecku a o příkazech k jejich zatčení,“ informoval dnes Českou justici o prohlášení mluvčí nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Čtěte také: Turecko odstupuje od Evropské úmluvy o lidských právech. Popravám musí předcházet proces

Ihned po pokusu o převrat Turecká republika dočasně zbavila funkce, odvolala anebo zatkla, tisíce lidí, včetně mnoha představitelů justice. Jsou mezi nimi soudci Státní rady a Kasačního soudu Turecka. „Množství (těmito kroky) dotčených občanů a prohlášení prezidenta Turecka o možném obnovení trestu smrti, rovněž vyvolávají závažné obavy. Musíme připomenout, že nezávislost soudnictví není privilegiem soudců, nýbrž zárukou respektování  lidských  práv a  základních svobod, které umožňují  každé  osobě  mít  důvěru v soudní systém, právo a stát,“ uvádí se v prohlášení, ve kterém český Nejvyšší soud zastupuje jeho předseda Pavel Šámal.

Čistky prezidenta Erdogana se dotkly armády, policistů, soudců, ale i akademiků Foto: wikipedia
Čistky prezidenta Erdogana se dotkly armády, policistů, soudců, ale i akademiků Foto: wikipedia

Síť předsedů nejvyšších soudů Evropské unie proto pohlíží na nynější události, zejména odvolávání nebo zatýkání tisíců soudců, jako na útok na nezávislost soudnictví v Turecku a systémové ohrožení právního státu v tomto členském státě Rady Evropy a naléhá na respektování zásad právního státu a lidských práv.

Připojuje se tak k varovnému vyjádření vyslovenému generálním tajemníkem Rady Evropy a vyzývá k implementaci existujících kontrolních mechanismů dodržování lidských práv na úrovni Rady Evropy, stejně jako Organizace spojených národů.

O založení Sítě předsedů Nejvyšších soudů členských států Evropské unie, tedy Network of the Presidents of the Supreme Judical Courts of the European Union, se rozhodlo v roce 2004. Hlavním cílem Sítě je užší vzájemná spolupráce nejvyšších soudů, výměna názorů a zkušeností ze soudní praxe. Síť se také zabývá legislativními návrhy předkládanými evropskými institucemi, zejména ve věcech trestněprávních a občanskoprávních. Iniciovala také studii o pomoci soudcům nejvyšších soudů v procesu rozhodování s cílem vytvořit určité mezinárodněprávní standardy, vznik společného portálu judikatury a mezinárodní skupiny pro právní komparatistiku. Kromě předsedů nejvyšších soudů států Evropské unie mají předsedové nejvyšších soudů Lichtenštejnska, Norska a Chorvatska status pozorovatelů. Současnou předsedkyní sítě je předsedkyně Nejvyššího soudu Irska, paní Susan Denham.

(epa)