Alexander van der Bellen Foto: Facebook

Rakouský ústavní soud zrušil výsledky prezidentských voleb

Rakouský ústavní soud dnes zrušil výsledek květnového druhého kola prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Hlasování se bude opakovat v celém Rakousku. Vítěz zrušených voleb Alexander Van der Bellen vyjádřil přesvědčení, že se mu podaří vyhrát i podruhé. Svobodná strana Rakouska (FPÖ) naopak věří, že tentokrát uspěje její kandidát Norbert Hofer. O termínu voleb by se mělo rozhodnout v úterý.

Van der Bellen v květnu vyhrál nad Hoferem o 30.863 hlasů. Výsledek na jeho stranu převážilo korespondenční hlasování, kterého využilo na 570.000 lidí. FPÖ ale hlasování napadla, protože podle svědectví z volebních komisí byly některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek. V některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že neexistují žádné indicie o tom, že by členové volebních komisí s odevzdanými hlasy manipulovali. Podle něj je ale pro zpochybnění výsledků voleb postačující už skutečnost, že k takovým manipulacím kvůli chybám při otvírání obálek vůbec mohlo dojít. Chybný postup se podle něj týkal téměř 78.000 hlasů, což by vzhledem k těsnému rozdílu mezi kandidáty stačilo ke změně celkového výsledku.

Van der Bellen řekl, že rozhodnutí soudu respektuje a že bude kandidovat i v opakovaném hlasování. Věří, že se mu opět podaří shromáždit za sebou širokou koalici voličů ze všech vrstev společnosti.

Hofer rozhodnutí uvítal, soud podle něj došel k objektivnímu závěru. Podle FPÖ nemá po rozsudku nikdo důvod k oslavám ani ke vzteku. Soud podle strany ukázal, že v tak důležité věci jako jsou volby je nutné přesně dodržovat zákony, a obnovil důvěru v právní stát.

Podle dosluhujícího rakouského prezidenta Heinze Fischera je dobře, že se volba jeho nástupce bude opakovat. V opačném případě by mohly vzniknout pochybnosti o právu nového prezidenta stanout v čele státu.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka oznámil, že v úterý po dohodě s kancléřem Christianem Kernem navrhne termín opakování druhého kola prezidentských voleb. Už dříve řekl, že by se mělo konat na podzim. Nové volby podle něj budou stát deset milionů eur (270 milionů Kč).

Kern vyjádřil přání, aby volební kampaň byla krátká a bez emocí. Podle něj jinak hrozí další štěpení společnosti. Vyzval také Rakušany, aby v opakovaném hlasování využili své volební právo, i když se mohou cítit unavení tolika volbami v krátké době.

Zrušení výsledku rakouských voleb uvítal český prezident Miloš Zeman. Podle něj není jasné, jak opakované hlasování dopadne. Mohl by ale na něj mít vliv i odchod Británie z Evropské unie.

Kvůli zrušení výsledků voleb nebude možné, aby Van der Bellen převzal vedení země po odcházejícím prezidentovi Heinzi Fischerovi. Prezidentské pravomoci proto od 8. července převezme předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je mimo jiné Hofer.

(čtk)