Výsledek referenda není právně závazný. Ilustrační foto

Právníci varují: Brexit musí posvětit parlament, jinak je aktivace článku 50 nezákonná

Londýnská advokátní firma podniká právní kroky, aby zabránila britská vládě aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy bez souhlasu britského parlamentu. Bylo by to podle ní totiž protizákonné, informoval dnes zpravodajský server BBC. Článek 50 upravuje podmínky vystoupení země z Evropské unie, které si Britové odhlasovali v červnovém referendu. Jednání o takzvaném brexitu by měla mezi Londýnem a Bruselem začít až po oficiální britské aktivaci tohoto článku.

Podle firmy Mishcon de Reya, která zastupuje skupinu anonymních podnikatelů a akademiků, by bylo nezákonné, kdyby premiér aktivoval článek 50 předtím, než odchod Británie z EU schválí poslanci britského parlamentu.

„Výsledek referenda není právně závazný, a kdyby současný či budoucí premiér aktivovali článek 50, bylo by to nezákonné,“ tvrdí zástupce právní kanceláře Kasra Nouroozi.

Podle serveru BBC poslanci, jejichž jasná většina byla před referendem proti odchodu Británie z EU, by teoreticky mohli brexit zablokovat. BBC ale zároveň přiznává, že je krajně nepravděpodobné, že by se poslanci postavili vůli lidu vyjádřené v referendu.

Po červnovém referendu, v němž zvítězili zastánci brexitu, oznámil premiér David Cameron svou rezignaci. Aktivace článku 50 lisabonské smlouvy je podle něj už úkolem pro jeho následovníka. „Parlament bude hrát samozřejmě svou roli v procesu, aby bylo jasné, že najdeme tu nejlepší možnou cestu kupředu,“ uvedla dnes Cameronova mluvčí.

O post lídra Konzervativní strany, s níž je nyní spojena i premiérská funkce, se uchází ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr spravedlnosti Michael Gove, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Jasno by o Cameronově nástupci mělo být na počátku září.

Po aktivaci článku 50 začne dvouletá lhůta pro dojednání dohody o odchodu země z evropského bloku. Prodloužit ji lze pouze v případě jednomyslné shody 27 zbývajících členských zemí. Řada evropských politiků Británii vyzvala, aby k jednání o svém odchodu přistoupila co nejdříve.

(čtk)