Foto: archiv

Vrátí se exsoudce Matula do taláru? Pelikán je proti

Bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula se do soudcovského taláru jen tak nevrátí. Pokud by o to měl zájem, musel by se pustit s Ministerstvem spravedlnosti do soudního sporu. Přestože dnes uspěl u Ústavního soudu se stížností proti podmínce za nadržování zlodějům, kteří ukradli 74 milionů korun, Pelikánův resort ho do soudcovské funkce vrátit nehodlá. České justici to řekla mluvčí ministra Tereza Schejbalová. Pokud by názor ministerstva zvítězil, vznikne podle bývalému soudci advokáta Zdeňka Koudelky právo na náhradu škody.

Podle vyjádření Ministerstva spravedlnosti byl bývalý soudce Vlastimil Matula již dříve pravomocně odsouzen a tím jeho funkce ze zákona zanikla pro trestný čin. „Zákon nezná ani nepředpokládá institut obnovení funkce. Pokud by se znovu chtěl stát soudcem, musel by projít procesem jmenování. Ačkoliv tedy byla rozhodnutím Ústavního soudu zrušena rozhodnutí soudů nižších instancí, funkce obnovena nebyla,“ komentovala pozici Matuly po jeho úspěchu u Ústavního soudu Tereza Schejbalová.

Zdeněk Koudelka: Případ soudce Matuly: Předpoklad neviny a důkazy viny

Advokát Matuly Zdeněk Koudelka ale vidí problematiku pobněkud šířeji. Podle něj se může uplatnit postup, že pokud bylo zrušeno rozhodnutí, na základě kterého
nějaká veřejná funkce zanikla, obnovuje se výkon této veřejné funkce. „Například se
tak postupovalo při zrušení rozhodnutí prezidenta o odvolání Ivy Brožové z
funkce předsedkyně Nejvyššího soudu nebo při obnově pozice policejního
prezidenta pro Petra Lessyho nebo v případě generálního ředitele Vězeňské
služby Petra Dohnala,“ míní Koudelka a připouští, že právní výklad může být i jiný.

Pokud by názor ministerstva zvítězil, vznikne podle Zdeňka Koudelky bývalému soudci právo na náhradu škody, která by se odvíjela z výše soudcovského platu. „Zrušením odsuzujících
rozsudků vznikla odpovědnost státu za škodu způsobenou právě těmito rozsudky,
včetně případného dopadu na soudcovskou funkci. Tedy ministerstvo bude muset
nějak jednat. Buď akceptuje soudní pozici Vlastimila Matuly nebo musí vyplatit nemalé
odškodné. Jeho výši nechci předjímat,“ dodává advokát.

O návrat do soudcovského taláru se v minulosti úspěšně soudil například dnes už opět bývalý soudce Ondřej Havlín, který dostal trest vězení za korupci. Havlín se stal soudcem v roce 1981. Od prosince 1992 čerpal se souhlasem tehdejšího předsedy Obvodního soudu pro Prahu 2 neplacené volno a působil jako velvyslanec v Chorvatsku a následně v Bulharsku. Vedení Městského soudu v Praze v souladu s právním stanoviskem ministerstva spravedlnosti pak uzavřelo, že soudcovský mandát Havlínovi v této době zanikl. Ten se však svého soudcovského mandátu domohl žalobou u Okresního soudu v Příbrami a Krajského soudu v Praze a od roku 2002 se stal opět soudcem. Vysoudil dokonce i ušlou mzdu.

O talár Matula přišel v prosinci 2013, kdy mu Městský soud v Praze potvrdil osmnáctiměsíční podmíněný trest. Stejně vysoký trest dostal i bývalý zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Vladimír Chrástecký. Podle verdiktu muži zmanipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila v červnu 2010 výkon trestu Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi, kteří byli odsouzeni k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun.

(epa)