Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Advokáti Bočka a Nečase tápají, proč se OS Praha 1 vyloučil z kauzy trafik pro exposlance

Důvod, proč se Obvodní soud pro Prahu 1 vyloučil z projednávání kauzy tzv. poslaneckých trafik, ve které obžaloba viní bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho ženu Janu (dříve Nagyovou) z podplácení poslanců funkcemi, není jasný. Podle zjištění České justice ho neznají ani advokáti obžalovaných. Advokát Petr Toman vyloučil, že by to mělo být z důvodu podjatosti. OS navrhuje, aby byla kauza delegována k jinému soudu, který spadá do pražského obvodu.

V kauze kromě expremiéra a bývalé šéfky jeho kabinetu čelí obžalobě někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček. Případ měla dostat na stůl soudkyně Helena Králová, která už Nečasovou dříve soudila a sprostila obžaloby v jiné věci.
Podle obhájce Petra Tomana, který obhajuje Romana Bočka advokáti nevědí, z jakého důvodu postoupil Obvodní soud pro Prahu 1 kauzu tzv. trafik Městskému soudu. „Pokud by to bylo kvůli podjatosti, musel by to soud sdělit, protože proti tomu existuje opravný prostředek,“ řekl Toman České justici.
Na Obvodním soudě Praha 1 totiž působí jako soudkyně manželka bývalého poslance Petra Tluchoře (ODS), který byl také původně mezi obviněnými. V úvahu podle Tomana nepřipadá ani otázka místní či věcné příslušnosti. Důvodem by mohla být zvláštní zřetel. V takovém případě nemusí být obhájci ani obvinění vyrozuměni.

Neuspěl ani advokát Petra Nečase Adam Černý, kterému soud odmítl nahlédnutí do spisu. „Zatím informace nemám,“ sdělil České justici obhájce.

Případ trafik je jednou z trestních kauz kolem Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi i Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří ale později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Podle žalobců navedla premiéra ke slíbení tzv. trafik tehdejší šéfka jeho kabinetu spolu s Bočkem, bývalým Fuksovým náměstkem na ministerstvu zemědělství. Obžalovaní prostřednictvím svých právníků v minulosti vinu důrazně odmítli.

(sr, epa)