Policisté v terénu Ilustrační foto: archiv

Do boje s kriminalitou je třeba více zapojit veřejnost, uvádí plán vlády

Jak v příštích letech snížit kriminalitu? Vláda schválila Akční plán plán prevence kriminality na léta 2016 až 2020 Strategie definuje pro oblast prevence kriminality 5 strategických cílů, které jsou dále rozvedeny do celkem 98 specifických cílů, kterých by Česká republika v oblasti prevence kriminality měla dosáhnout. Na několika místech se například materiál o 340 stranách zmiňuje o tom, že je třeba více zapojit veřejnost.

Akční plán prevence kriminality je rozdělen do kapitol, které odrážejí hlavní priority:

  1. Systém prevence kriminality v České republice.
  2. Pomoc obětem trestné činnosti, práce s dětmi a mládeží.
  3. Práce s pachateli trestné činnosti.
  4. Komplexní přístup k prevenci kriminality v rizikových lokalitách.
  5. Nové hrozby a přístupy k prevenci kriminality.

V rámci Akčního plánu chce vláda například více podporovat zapojení dobrovolníků do prevence kriminality a zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku v obcích v rámci dotačního programu MV „Bezpečnostní dobrovolník“. O programu již Česká justice dříve informovala. Bezpečnostním dobrovolníkem se může stát osoba starší osmnácti let, která je netrestaná a příčetná. Vnitro doporučuje podávat takové projekty, kde obec najde nejméně tři takové osoby. Při skupině pěti bezpečnostních dobrovolníků už může být zřízena funkce koordinátora. Může to být například bývalý policista. Akční plán má kromě podpory tohoto programu v plánu i jeho výraznější propagaci.

Akční plán prevence kriminality si můžete stáhnout zde.

Podle Akčního plánu by vláda měla také více podporovat obce v úsilí o prevenci kriminality a zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku na místní úrovni a a ytvářet prostor pro zapojení široké veřejnosti do záležitostí prevenci kriminality a zajišťování bezpečnosti a veřejného pořádku na místní úrovni.
Zájem má kabinet také na tom, aby byl vytvořen typový program zapojení dobrovolníků do poskytování postpenitenciární péče a prevence recidivy pachatelů trestné a přestupkové činnosti. Zapojit by se měly jak neziskové organizace, tak například bývalí trestanci. „Ve spolupráci s nevládními neziskovými organizacemi, které mají zkušenosti s prací s pachateli trestné činnosti (ať již při jejich zapojování do společnosti po výkonu trestu odnětí svobody, při podmíněném propuštění či při výkonu alternativních trestů) vytvořit a pilotně vyzkoušet vhodný typový program zapojení dobrovolníků pro práci s touto cílovou skupinou. Dobrovolníci sami se mohou rekrutovat z řad bývalých pachatelů a tím také přispívat ke svému začlenění do společnosti,“ uvádí Ministerstvo vnitra.

Na úrovni Policejního prezidia ČR, ředitelství služeb, celorepublikových útvarů a všech krajských ředitelství a územních odborů bude také nově působit specializovaný a odborně vzdělaný koordinátor prevence kriminality. Na úrovni Policejního prezidia ČR, krajských ředitelství a územních odborů bude mít tento koordinátor v popisu činností pouze problematiku prevence kriminality.

Na Policejním prezidiu ČR pak bude počet pracovníků věnujících se prevenci kriminality navýšen minimálně o čtyři systemizovaná služební místa a na úrovni krajských ředitelství policie minimálně o dvě systemizovaná služební místa na kraji a o dvě systemizovaná místa na územních odborech.

Akční plán také počítá s analýzou možnosti doplnění údajů registru přestupků o  místo a čas spáchání zaznamenávaných přestupků. „Nastavit pravidla pro sdílení informací Policie ČR o kriminalitě směrem k veřejnosti ve formě podrobných map kriminality (jaká data, do jaké míry podrobnosti, o jakých trestných činech a přestupcích, v jakém formátu, jaké mechanismy k ochraně osobních údajů, jak zamezit sekundární viktimizaci obětí, zneužití dat či jejich desinterpretacím apod.). Na základě nastavených pravidel zveřejňovat podrobné mapy kriminality pro potřeby veřejnosti,“ uvádí vnitro. Podle MV by veřejnost by mohla, i anonymně, zasílat do systému policii nové či doplňující poznatky a informace).

(epa)