Prezident a viceprezident Unie obhájců Tomáš Sokol a Lukáš Trojan. Foto: Robert Malecký

Konec některých koncipientů jako levné pracovní síly? Advokáti vítají novelu zpřísňující pravidla jejich školení

Představenstvo České advokátní komory vítá navrhovanou novelu zákona o advokacii. I větší advokátní kanceláře, které Česká justice oslovila, nemají problém například s tím, že nově bude advokát moci školit maximálně tři koncipienty.

Novelu předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS z ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny a už na ní kývla i vláda. „Návrh novely zákona o advokacii odráží dlouhodobou snahu České advokátní komory o kultivaci advokátní profese a představenstvo ČAK mu proto pochopitelně vyjadřuje plnou podporu. Předmětem návrhu je celá řada bodů, které směřují k naplňování hlavních cílů ČAK a kterými jsou zvyšování kvality právních služeb, výchova advokátních koncipientů, dodržování etických pravidel a ochrana klientů, zejména spotřebitelů,“ sdělil České justici Johan Justoň z odboru vnější a vnitřní legislativy ČAK.

Jedním z hlavních cílů je zkvalitnění přípravy advokátních koncipientů na výkon advokacie, který má být mj. naplněn stanovením maximálního počtu advokátních koncipientů, kterým advokát může dělat školitele, přičemž tento počet byl stanoven na tři. Hlavním účelem daného ustanovení není podle ČAK zpřísňování – nebo ztěžování – podmínek vstupu do advokacie pro advokátní koncipienty, ale zvyšování kvality výchovy advokátních koncipientů ze strany advokátů – školitelů. Dle zjištění orgánů České advokátní komory dochází v praxi u některých advokátů k celé řadě problémů, které vedou k devalvaci řádné přípravy na advokátní zkoušku. „Jedním z těchto problémů je zaměstnávání nepřiměřeného množství advokátních koncipientů, přičemž tito koncipienti nejsou řádně vychováváni k výkonu povolání advokáta, ale jsou zneužíváni jako levná pracovní síla k jednoduchým a opakujícím se právním úkonům. Někteří koncipienti jsou dokonce zaměstnávání pouze fiktivně a právní praxi vůbec nevykonávají,“ uvedl Justoň.

Maření účelu výchovy koncipientů?

V praxi tak může docházet k maření účelu výchovy advokátních koncipientů, na což bylo podle Komory potřeba z dlouhodobého hlediska reagovat. „Navrhované ustanovení odpovídá závěrům diskuse napříč orgány ČAK, ze kterých vyplynul převažující názor, že jeden advokát je schopen řádně plnit funkci školitele pouze k omezenému množství advokátních koncipientů. S ohledem na množství advokátů (cca 10 tisíc) a advokátních koncipientů (ročně cca 2800) nemůže  toto opatření v žádném případě působit diskriminačně,“ dodal Justoň.

Společně se zavedením funkce školitele a detailnější úpravou vztahu školitele a advokátního koncipienta přináší návrh zákona další změnu, o kterou Komora již dlouho usiluje, a tou je podoba advokátních zkoušek. Ačkoli je advokátní zkouška upravena samostatnou vyhláškou a nikoli přímo zákonem, přináší změna zákona o advokacii potřebné úpravy, které umožní následnou změnu zkoušek jako takových, přičemž stěžejní novinkou bude vyčlenění písemného testu jako podmínky pro připuštění k následné písemné a ústní části zkoušky. Tím se vlastní advokátní zkouška oprostí od přezkušování uchazečů z teoretických znalostí a koncentruje se na praktické znalosti a dovednosti uchazeče při aplikaci právních norem na konkrétní případy.

Levná pracovní síla

Další oblasti, kterých se návrh zákona dotýká, je kárné řízení, tj. výkon disciplinární pravomoci ČAK nad advokáty a advokátními koncipienty.Zde se návrh zákona podle ČAK opět snaží vnést do právního řádu další nástroje kontroly kvality výkonu advokacie, když reaguje na poznatky z praxe zavedením některých nových kárných opatření – dočasný zákaz výkonu advokátních úschov a dočasné odejmutí knihy o prohlášení o pravosti podpisu. „Z pohledu naší kanceláře lze hodnotit předložený návrh jako zcela neutrální. Omezení počtu koncipientů na školitele je logickým důsledkem jednání některých dalších kolegů, kteří namísto přípravy na řádný výkon advokacie využívali advokátní koncipienty jako levnou pracovní sílu. Pro naši kancelář, kdy koncipienty řádně připravujeme na budoucí výkon advokacie, není omezení školených koncipientů na tři u jendoho advokáta, žádný problém. Obdobně nemáme žádný problém s úpravou v kárné oblasti,“ míní jednatel advokátní kanceláře KDŠ Legal Lukáš Trojan.

Podobné stanovisko má i advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák. „Edukaci koncipientů považujeme za velmi důležitou záležitost a odpovídajícím způsobem ji realizujeme. Limitace počtu koncipientů není v rozporu s naší praxí. Změna advokátních zkoušek je spíše technická záležitost a projev snahy o zlepšení kvality zkoušky. Jinak se to AK nijak netýká a samotní koncipienti se s tím budou muset vyrovnat. Ani další změny se nijak netýkají samotné práce advokáta, protože do této kategorie neřadím excesy s podpisovou knihou nebo při správě majetku. To už je „přes čáru“ a je jen věcí názoru, jak tyto problémy řešit a řešení nepovažuji za nijak extrémní, tedy ani v tomto případě nemáme námitky,“ řekl České justici zástupce AK Tomáš Sokol.

Ministerstvo spravedlnosti poslaneckou novelu v materiálech pro jednání vlády podpořilo, je ale proti zrušení maximální desetitisícové hranice poplatku za vykonání advokátní zkoušky.

(epa)