Plot na hranici s Maďarskem Ilustrační foto: wikipedia

Obrat v Německu: zrušení dvojího občanství, deportace za politiku jiné vlády, zákaz burky

Některé body vypadají, jakoby v Německu vypukla válka: Tak radikální plán legislativních změn a utužení režimu v souvislosti s ohrožením Německa terorismem chce ve čtvrtek představit německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Překvapivě se návrhy týkají převážně přistěhovalců a Neněmců.

Některé části plánu by mohly vstoupit v platnost bez souhlasu německého parlamentu – Bendesratu, uvedly ve středu Kölner Stadt-Anzeiger a deník Bild, které citují ostatní deníky včetně veřejnoprávního Deutsche Welle.

Bez souhlasu parlamentu rozhodla rovněž Merkelová loni zcela otevřít hranici nekontrolovanému proudu přistěhovalců z Asia a Afriky. Tento postup byl později tvrdě kritizován ústavními právníky.

Podle tisku plánuje de Maizière zavést jako důvod k deportaci „ohrožení veřejného pořádku“. Až doposud bylo důvodem pro vyhoštění podle německého azylového zákona spáchání vážného trestného činu stejně jako je tomu v České republice. Ministr chce do roku 2020 rovněž nasadit o 15 000 více policistů vybavených puškami a tělesnými kamerami a zvýšit počet kamer sledujících veřejná prostranství a dopravu. Chceme větší přítomnost federální policie na letištích, ve vlacích a na nádražích, uvádí se v plánu.

V souvislosti s útoky v Kolíně například vychází najevo, že pro osamocené ženy není bezpečné cestovat a pohybovat se po německých nádražích Foto: Facebook
V souvislosti s útoky v Kolíně například vychází najevo, že pro osamocené ženy není bezpečné cestovat a pohybovat se po německých nádražích Foto: Facebook

Rovněž Centrum pro boj s kyber kriminalitou má bránit obchodu se zbraněmi na tzv. dark netu, tedy na neviditelné části internetu.

Lékaři mají hlásit pacienty zločince

Ministr se v rámci „katalogu opatření“ také hodlá obrátit na ministerstvo zdravotnictví a docílit prolomení respektive zmírnění lékařského tajemství. Změna v zákoně by měla umožnit lékařům v budoucnu informovat včas příslušné orgány o plánovaných zločinech nebo zločinech spáchaných jejich pacienty.

Před takovým opatřením však už ve středu v Berlíně varoval předseda Německé lékařské asociace, Frank Ultich Montgomery. „Napjatá vnitropolitická bezpečnostní situace nesmí vést k ukvapeným politickým a právním opatřením,“ řekl Montgomery „Lékařské tajemství a ochrana soukromí pacientů a jsou chráněny Ústavou jako základní právo,“ uvedl pro Franfurter Allgemeine.

Konec dvojího občanství, opusťte Německo!

Ministr vnitra hodlá rovněž navrhnout zrušení zákona, které umožňuje dvojí občanství. „To je hlavní překážkou integrace,“ řekl de Maizière. „Odmítáme tyto rozdělené loajality. Navrhujeme, aby ten, kdo se chce zapojit do politiky cizí vlády, opustil Německo,“ uvedl de Maizière ve sdíleném prohlášení s dalšími ministry za CDU a CSU, cituje doslova DW.

Diskuse o dvojím občanství se rozhořela po demonstraci Turků na podporu jejich prezidenta Erdogana v Kolíně nad Rýnem, o Turcích v Německu se začalo hovořit jako o páté koloně, která je loajální k Turecku, nikoli k Německu, upozorňuje například Die Welt. Až 40 tisíc německých Turků v Kolíně nad Rýnem například skandovalo, že žádají trest smrti v Turecku. Šokovaná německá média se demonstrací zabývala ještě několik dni poté. O události Česká justice již informovala.

Německý politik Thomas de Maiziere je člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) a od prosince 2013 německým ministrem vnitra Foto: Facebook
Německý politik Thomas de Maiziere je člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) a od prosince 2013 německým ministrem vnitra Foto: Facebook

Němci s více než jedním občanstvím, o kterých se zjistí, že bojovali za teroristickou organizaci, by podle plánu o občanství přišli. Tento bod se blíží rozhodnutí ruského prezidenta Putina, podle kterého ruskému občanu bojujícímu za teroristy v zahraničí, nebude umožněn návrat zpátky do Ruska.

Okamžitý odchod kazatelů, zákaz financování, zákaz burky

Plán rovněž vyzývá podle tisku k „drsnému trestu“ náboženských vůdců cizího původu, kteří šíří pobuřující výroky: Požadujeme okamžitou deportaci neněmeckých kazatelů nenávisti,“stojí v plánu. Kromě toho má být zakázáno financování mešit „extremistickými“ organizacemi. K zákazu financování mešit ze zahraničí přistoupilo už v roce 2015 Rakousko, které následně vyhostilo imámy financované Tureckem.

Dále ministr navrhuje zákaz nošení muslimského ženského kroje, který zahaluje postavu včetně hlavy – burky. O zákazu burky rozhodoval Evropský soud pro lidská práva, podle kterého je slučitelný s Úmluvou, neboť „bariéra vytvořená na obličeji jeho zahalením na veřejnosti je narušením práva ostatních „žít v prostoru socializace, který učinil společné žití snazším“. Zákazy burky už mají kromě Francie také Belgie nebo Švýcarsko, jak již dříve Česká justice informovala.

Konec tolerance

Německý ministr vnitra rovněž navrhne konec tolerance těch přistěhovalců, kteří brání a maří deportaci a totální ztrátu práva pobytu v Německu. Neplánuje se znovu prověření všech přistěhovalců a žadatelů o azyl, ke kterému ve středu vyzval předseda policejních odborů Rainer Wendt, podle něhož je nezbytné, a to i za cenu obrovských nákladů, neboť v Německu se stále zdržují statisíce osob, o kterých se neví, kdo jsou a proč do země přišly.

Podle tisku se Thomas de Maizière a jeho partneři z CDU/CSU na úrovni zemí mají sejít 18. srpna a plán společně podepsat jako Berlínskou deklaraci, upozorňuje například Die Welt.

Irena Válová