Exministr vnitra Milan Chovanec Foto: Facebook

Od příštího roku vznikne finanční policie. Centrála funguje, chválí ji Chovanec

Dalším krokem v reorganizaci policejního sboru bude vytvoření finanční policie v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), a to od 1. ledna příštího roku. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube doplnil, že centrála se bude muset ohledně daňové trestné činnosti dohodnout na rozdělení práce s celníky, jejichž kompetence se nedávno rozšířily.

Finanční policie se má podle Chovance zaměřit především na daňovou kriminalitu, tedy na trestné činy takzvaných bílých límečků. „Je to kriminalita velmi sofistikovaná, velmi profesionálně dělaná a je proti ní potřeba nasadit veškeré síly a prostředky, které máme,“ konstatoval ministr.

„Dnes mi policisté slíbili, že pro ně je ten 1. leden schůdný, takže pro mě je to zatím závazný slib. Pokud by se ukázaly nějaké problémy na cestě při debatě se státními zástupci nebo s ministerstvem financí, tak je termín možné posunout, ale byl bych velmi rád, kdyby 1. 1. byl deadline startu,“ doplnil. Vedle žalobců a ministerstva financí chce jednat také s celní správou a s odbornou veřejností.

Finanční policie má vzniknout rozdělením současné sekce závažné hospodářské trestné činnosti. Na rozdíl od Daňové Kobry, která se věnuje především zajišťování výnosů z trestné činnosti, se má zabývat „čistě daněmi“.

Nový šéf celní správy Milan Poulíček uvedl počátkem týdne, že celníci chtějí po nedávném rozšíření pravomocí ohledně prověřování trestních oznámení u DPH usilovat o to, aby v budoucnu mohli stejně jako policie nejenom prověřovat, ale i vyšetřovat veškeré daňové trestné činy. Celníci, kteří spadají pod ministerstvo financí, by si v takovém případě mohli s plánovanou finanční policií konkurovat. „Celníci se s finanční policií budou muset dohodnout. Já si myslím, že je v zájmu jak ministerstva vnitra, tak ministerstva financí potírat daňovou kriminalitu a finanční kriminalitu jako takovou,“ podotkl Chovanec.

K dalšímu rozšiřování pravomocí celníků se podle Chovance povede velmi detailní debata a celníci budou muset dokázat, že jsou kapacitně schopni tuto problematiku řešit.

„Budu velmi zvědav na ty podkladové materiály, které dají, protože v současné době mají možnost prošetřovat a zahajovat zkrácená přípravná řízení, ale tím to končí. A ten další krok, tedy že by se to mělo dramaticky rozšířit – já jsem k tomu neviděl jediný odborný materiál, takže se na něj budu těšit. Teď na první dobrou vám říkám, že to bude velmi složitá debata,“ uvedl na dotaz.

NCOZ vznikla od 1. srpna sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády, nelíbil se ani státním zástupcům. Vedení policie věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Vedle vytvoření finanční policie dnes náměstek Laube mezi dalšími stávajícími prioritami centrály zmínil terorismus, kybernetickou kriminalitu či boj proti korupci.

(čtk)