Ministr Pelikán novelu raději stáhl Foto: MSp

Pelikán chce dát celníkům více pravomocí, chystá novelu trestního řádu

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu trestního řádu, která by umožnila celníkům vyšetřovat trestné činy. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Návrh chce mít připravený v řádu týdnů. Rozšíření pravomocí celníků minulý týden navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod něhož celní správa spadá. Proti se postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Je to vlastně věc úspory a zrychlení řízení, protože dnes to tyhle zvláštní orgány, v tomto případě celníci, vyšetří, pak to musí předat policii, která se v tom musí zorientovat a vlastně to zopakovat. A to je zbytečné. Není důvod, aby to celníci nemohli dotáhnout až do konce,“ řekl Pelikán.

Vyšetřování daňových trestných činů požaduje ministerstvo financí. Rozšíření pravomocí by úřad chtěl od roku 2019. Ministr vnitra Chovanec, který už dříve oznámil od ledna vznik finanční policie, považuje záměr za nesystémový a problematický. Celní správa podle něj trestné činy vyšetřovat neumí a není na to připravena personálně ani odborně.

Podle Pelikána je novela něčím, co podporuje od počátku. Ještě na začátku srpna se ale podle tiskového oddělení ministerstva novela trestního řádu nechystala.

Pelikán dnes novinářům řekl, že příprava novely formálně spadá pod ministerstvo spravedlnosti. „To znamená, tu novelu musíme napsat a předložit my, my na tom pracujeme a úzce spolupracujeme s ministerstvem financí,“ poznamenal. Na otázku, zda bude materiál diskutován s koaličními partnery, Pelikán řekl, že má rád, když se debatuje už nad jasným materiálem. „My ten materiál teď chystáme, bude hotov, myslím si, v několika týdnech a pak uvidíme, co s ním dál,“ dodal.

(čtk)