Armáda ČR Foto: army.cz

Rotní v armádě již nebudou potřebovat maturitu

Vojáci, kteří mají v armádě hodnost rotný, by již nemuseli mít středoškolské vzdělání s maturitou. Například velitelům tanků nebo děl by nově měl stačit výuční list. Počítá s tím novela vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo obrany. Vyhláška již prošla meziresortním připomínkovým řízením.

Pro poddůstojnický sbor, který tvoří desátníci, četaři a rotní, v současné době platí dvě různá kritéria. Zatímco desátníkům a četařům stačí výuční list, rotní se musí prokázat maturitou.

Podle odůvodnění vyhlášky bylo původním záměrem dosavadní právní úpravy, aby si vojáci doplnili vzdělání ještě před tím, než nastoupí na pozici, ve které budou velet dalším vojákům. Dvě třetiny rotných jsou totiž zařazeni na pozici velitele družstva, jsou tedy třeba veliteli tanku nebo děla. „Současně jim to mělo umožnit přechod do praporčického sboru, a tím pokračování v další kariéře,“ uvedlo ministerstvo obrany k dosavadní právní úpravě.

Praxe ale podle ministerských úředníků ukázala, že původní myšlenka nebyla správná. Část poddůstojníků, kteří jsou většinou zařazeni v bojových jednotkách na základních místech, neměla o zvýšení vzdělání zájem a část při studiu neuspěla. K hodnosti rotný se tak nedostala. Úředníci podotkli, že chybějící maturitní vysvědčení nemá vliv na praktické dovednosti. „Praxe dlouhodobě prokazuje, že na uvedeném služebním místě rozhodující úlohu sehrávají praktické zkušenosti vojáků, jejich osobnostní charakteristiky a komunikační (týmové) vlastnosti,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Dosavadní vyhláška tak podle ministerstva bránila zkušeným vojákům bez dostatečného vzdělání, aby svou kariéru uzavřeli na nižších velitelských postech, i když by na nich mohli svým kolegům předávat nabyté zkušenosti. „To má dopad na kvalitu malých jednotek, které v profesionální armádě jsou klíčem její výkonnosti při vedení úspěšné bojové činnosti,“ uvedl úřad.

Ministerstvo zároveň podotklo, že změna vyhlášky by pomohla armádě i v konkurenci s dalšími bezpečnostními sbory na trhu práce. Všechny tyto složky totiž mají především zájem o lidi s maturitou. Armáda by se díky změně vyhlášky více otevřela i lidem s nižším vzděláním, kterým by dokázala nabídnout za stejných podmínek delší „perspektivu služby“.

„Navrhované snížení kvalifikačního předpokladu u vojáků s hodností rotný na střední vzdělání s výučním listem nebude mít vliv na kvalitu personálu, protože umožní kariérní růst u skupiny vojáků s dostatečnými praktickými zkušenostmi,“ podotklo ministerstvo.

(čtk)