Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka Foto: archiv

Soud v Ostravě poslal Vítkovice Power Engineering do úpadku

Ostravský krajský soud dnes poslal společnost Vítkovice Power Engineering do úpadku. ČTK to řekla mluvčí soudu Lucie Olšovská. Firma, která je součástí strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, dluží přes dvě miliardy korun. Z toho zhruba 500 milionů korun jsou dluhy po splatnosti. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce.

Přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat 29. respektive 30. listopadu v Domě kultury města Ostravy. Insolvenční návrh podala brněnská společnost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy.

Samosoudce David Stošek v usnesení uvedl, že z dokladů předložených dlužníkem vyplynulo, že firma je opravdu v insolvenci. Proto úpadek vyhlásil. Nerozhodl ale o požadavku dlužníka na reorganizaci. Reorganizace je jednou z možností, jak úpadek řešit. Další variantou je například konkurz. „S rozhodnutím o úpadku soud nespojil rozhodnutí o způsobu řešení dlužníkova úpadku, neboť společně s návrhem dlužník nepředložil soudu reorganizační plán,“ uvedl soudce.

O dalším postupu se tak rozhodne až na schůzi věřitelů. Ti se přikloní k reorganizaci, nebo konkurzu. „Pokud přistoupí k reorganizaci, dlužník dostane čas na zpracování reorganizačního plánu,“ řekla Olšovská. Dodala, že soud musel pro schůzi hledat sál s dostatečnou kapacitou. Ani největší jednací síň v budově krajského soudu by ale nepojala tolik lidí, kolik se jich očekává na věřitelském výboru. Proto soudce zvolil sál Domu kultury města Ostravy.

(čtk)