Sitauce v polské justici působí i nadále střet s Evropskou unií. Foto: archiv

Spor o polský ústavní soud má náměstek premiéra za politickou hru

Spor kolem ústavního soudu, který Polsku způsobil v zahraničí problémy a vedl až ke snížení úvěrového ratingu Polska, je jen politická hra. Ta už brzy skončí, respektive až předsedovi nejvyššího justičního orgánu v zemi Andrzeji Rzeplińskému skončí mandát. Televizní stanici TVN24 to dnes řekl náměstek polského premiéra Mateusz Morawiecki.

„Dnes se na to (zahraniční investoři) neptají. Chápou, že je to prvek politické hry… a na obzoru už vidí konec eskalace,“ uvedl místopředseda vlády. „Myslím, že během několika měsíců, až předseda ústavního soudu odejde, ten problém zcela zmizí,“ dodal.

Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) se po loňském vítězství ve volbách, díky němuž získala většinu v obou parlamentních komorách, snaží dostat pod kontrolu nejdůležitější instituce v zemi, včetně ústavního soudu. Proto její zákonodárci prosadili dvě ústavní novely týkající se pravidel fungování ústavního soudu, jimiž tuto instituci prakticky ochromili. Nastalá situace znepokojila Evropskou unii i USA.

Stávající většina ústavních soudců před nedávnem tyto změny znovu odmítla. Za protiústavní například označila ustanovení umožňující čtyřem soudcům až půl roku blokovat rozhodování celého soudu, anebo zásadu posuzovat návrhy podle pořadí, v jakém k soudu dorazily, a ne podle důležitosti.

Vláda PiS také nechce zveřejnit odmítavé rozhodnutí ústavního soudu ke zmíněným novelám v úředním věstníku, což je nutné k tomu, aby verdikty soudu vstoupily v platnost.

Spor mezitím dospěl tak daleko, že Brusel kvůli obavám o demokracii a právní stát v Polsku zahájil proceduru, která by mohla skončit i přijetím sankcí proti Polsku.

(čtk)