Detenční zařízení Bělá-Jezová Foto: Správa uprchlických zařízení

Státní zástupci budou vykonávat dozor nad právy zajištěných přistěhovalců

Zcela nové oprávnění pro státní zastupitelství prosadili do novely zákona o cizincích ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ombudsmanka Anna Šabatová. Ministr Robert Pelikán (ANO) ho podpořil: Krajská státní zastupitelství budou vykonávat dozor nad výkonem zajištění cizinců. Dienstbier a Pelikán žádají, aby státní zástupci mohli přikázat propuštění zajištěného cizince.

Až dosud ukládal zákon státnímu zastupitelství „vykonávat dozor v místech, kde je omezována osobní svoboda“ a míněny tím byly věznice. Součástí novely zákona o cizincích je rozšíření této působnosti přímo na zajišťovací zařízení pro cizince. Tato zařízení jsou v České republice tři: Bělá – Jezová ve Středočeském kraji, Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji a Drahonice v Ústeckém kraji.

Opatření se tedy bude týkat Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, Krajského státního zastupitelství Praha a Krajského státního zastupitelství Ostrava. Minimálně dvě z těchto státních zastupitelstvích – KSZ Ústí nad Labem a Ostrava už jsou nyní známa svojí vytížeností. Nyní se budou muset starat ještě o nelegální přistěhovalce.
Dozor nad cizinci znamená vyšší státní výdaje

Ministerstvo vnitra proto navrhne vládě zvýšení počtu státních zástupců a zvýšení rozpočtu příslušné kapitoly ministerstva spravedlnosti. „Na základě připomínek kanceláře veřejné ochránkyně práv a ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu bylo do návrhu zákona nově zařazeno ustanovení umožňující státnímu zastupitelství vykonávat dozor nad dodržováním právních předpisů při faktickém výkonu zajištění cizince v zařízení a při poskytování ubytování ubytovanému cizinci. S touto novou agendou státního zastupitelství jsou spojeny finanční náklady, bez jejichž zajištění by nebylo možné dozor provádět. Navrhuje se proto, aby vláda schválila zvýšení plánovaného počtu státních zástupců a plánovaného počtu zaměstnanců státních zastupitelství a zajištění zvýšení výdajů kapitoly 336 – Ministerstvo spravedlnosti,“ uvádí se k tomu doslova v předkládací zprávě.

Státní zástupci budou vydávat pokyny ubytovnám

Podle obsahu zcela nového paragrafu 148 zákona o cizincích budou mít státní zástupci podobná oprávnění jako při výkonu dozoru nad životem vězňů. Takto vypadá nově navrhované ustanovení zákona o cizincích:

§ 148
(1) Dozor nad dodržováním právních předpisů při výkonu zajištění cizince a při poskytování ubytování ubytovanému cizinci provádí krajské státní zastupitelství, v jehož obvodu se zařízení nachází.
(2) Státní zástupce je při výkonu dozoru oprávněn
a) v kteroukoliv dobu navštěvovat zařízení a vstupovat do všech prostor, v nichž se mohou zdržovat zajištění nebo ubytovaní cizinci,
b) hovořit s cizinci zpravidla za přítomnosti tlumočníka bez přítomnosti jiných osob v místnosti k tomu provozovatelem určené, ledaže by státní zástupce přivolil k rozhovoru jinde,
c) žádat od zaměstnanců provozovatele a od policie v zařízení potřebná vysvětlení, předložení spisů a jiných písemností týkajících se cizinců, které jsou v zařízení k dispozici,
d) prověřovat, zda postupy provozovatele a policie v zařízení týkající se výkonu zajištění cizinců a poskytování ubytování ubytovaným cizincům odpovídají právním předpisům, a
e) vydávat provozovateli a policii příkazy k zachovávání právních předpisů vztahujících se k výkonu zajištění a ubytování cizinců; provozovatel nebo policie jsou povinni tyto příkazy provést bez zbytečného odkladu.“.

Předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier Foto: ČSSD
Předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier Foto: ČSSD

Pelikánovi a Dienstbierovi to nestačí

Ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi a ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi to nestačí. Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Dienstbier žádá, aby bylo zavedeno oprávnění státního zástupce přikázat propuštění cizincem který je v zařízení držen nezákonně:
„Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu nesouhlasí se způsobem, jakým Ministerstvo vnitra akceptovalo zásadní připomínku na zavedení dozoru státního zastupitelství nad zařízeními pro zajištění cizinců, a navrhuje proto: Zavést oprávnění státního zástupce přikázat propuštění osoby, která je v zařízení pro zajištění cizinců držena nezákonně. Obdobná oprávnění mají státní zástupci podle zákona o výkonu vazby, trestu odnětí svobody, zabezpečovací detence a výkonu ústavní a ochranné výchovy,“ popisuje návrh ministra pro lidská práva předkládací zpráva.

K připomínkám ministerstva spravedlnosti pak ministerstvo vnitra připsalo: Požaduje totožné co ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Vnitro takové opatření v zákoně o cizincích nechce

Ministerstvo vnitra však s takovou pravomocí nesouhlasí a odmítá, aby zajištění cizince ve správním řízení bylo legislativně řešeno stejně jako uvěznění odsouzeného v trestním řízení: „Jedná se o působnost krajského státního zastupitelství v netrestní oblasti, Ministerstvo vnitra proto trvá na odchylkách oproti dozoru v trestněprávní oblasti, včetně nezakotvení pravomoci státního zástupce nařídit propuštění cizince. Nesouhlasíme s argumentem připomínkového místa ohledně maximálního připodobnění dozoru s dozorem v trestní oblasti. Vzhledem k určitému rozporu mezi zněním standardního legislativního textu umožňujícího nařídit propuštění cizince a jeho praktickým používáním, které je fakticky omezeno jen na vybrané situace, nesouhlasíme s přejímáním tohoto textu do zákona o pobytu cizinců,“ uvedlo k tomu doslova ministerstvo vnitra.

Státní zastupitelství má kromě působnosti ve věcech trestních také oprávnění v netrestní oblasti. Jsou jimi mimo jiné věci týkající se zvláštních opatření v péči o nezletilé, prohlášení za mrtvého, určení svéprávnosti, určení data narození, umoření listin nebo zrušení obchodní korporace s likvidací.

Irena Válová