V Turecku nechal prezident Erdogan mimo jiné zadržet deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu Foto: Facebook

Turecko chystá změny v organizaci tajných služeb

Turecko připravuje změny v organizaci tajných služeb, řekl dnes vicepremiér Numan Kurtulmuş. Turecko po nezdařeném červencovém puči již provedlo rozsáhlé čistky a také personální změny v armádě.

„Na řadě jsou teď změny v jednotkách tajných služeb, jak to bylo provedeno u ozbrojených sil,“ řekl Kurtulmuş po dnešní schůzi vlády.

Turecko v neděli oznámilo, že bylo propuštěno téměř 1400 členů ozbrojených sil. Zároveň byla doplněna vojenská rada, kde jsou členové vlády.

Čtěte také: Puč v Turecku dopadá na Německo, policie připravuje vodní děla, ministr zahraničí varuje

Podle tureckých představitelů citovaných agenturou Reuters chce prezident Recep Tayyip Erdogan podřídit národní tajnou službu i generální štáb armády prezidentskému úřadu. K tomu ale bude potřebovat změnu ústavy a podporu opozice.

Část turecké armády se v noci z 15. na 16. července pokusila o převrat. Ankara tvrdí, že strůjci puče patřili k hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Gülen obvinění popírá, ale Turecko požádalo USA o jeho vydání.

(čtk)