Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Archivní foto: Pražský hrad

Zeman jmenoval 33 soudců. Váš plat vás zbavuje materiálních starostí, podotkl

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval soudce obecných soudů. Talár jich nově oblékne 33. Na začátku července už s jejich jmenováním souhlasila vláda. Slavnostního jmenování se na Hradě zúčastnil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Vybraní kandidáti by měli částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 31. srpna letošního roku. Seznam kandidátů schvaluje vláda, protože rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje spolupodpis premiéra.

Zeman dnes při proslovu soudcům připomněl slova prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, který se pozastavil nad výší nástupního platu soudců a nad výrazně nižšími nástupními platy učitelů. Prezident Zeman podotkl, že si učitelé zaslouží přidat a poznamenal, že nástupní plat soudců, který podle něho činí 70.000 korun, je zbavuje na rozdíl od většiny společnosti základních materiálních starostí. Připomněl poté úsloví ´budu pracovat do výše svého platu´. „U vás to znamená, že budete pracovat s plným nasazením 26 hodin denně,“ řekl Zeman.

Dokument: Seznam soudců, které prezident jmenuje v srpnu

Mezi soudními nováčky je 24 žen a devět mužů. Nejvíce – po sedmi – bude soudit v obvodech Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Ústí nad Labem. Šest jich půjde pod ostravský krajský soud, pět zamíří pod Krajský soud v Plzni. Tři nové soudce získá obvod brněnského krajského soudu, dva Krajský soud v Praze a Krajský soud v Hradci Králové. Poslední kandidát posílí soud v jižních Čechách.

Slavnostní akt na Pražském hradě Foto: Pražský hrad
Slavnostní akt na Pražském hradě Foto: Pražský hrad

Zeman pravidelně jmenuje soudce při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Zatím poslední skupinu nových soudců jmenoval letos v březnu. Bylo jich 35. Nejvíce jich tehdy zamířilo do Brna a Ústí.

Ministr spravedlnosti Pelikán v minulosti uvedl, že chce posílit zejména soudy, které mají nejvíc nedokončených případů. Upozornil na to, že situace je nejhorší v Ústeckém kraji a na jižní Moravě. Podle něj jsou tam délky soudního řízení „v podstatě dvojnásobné“ proti zbytku země.

(čtk)