Materiálem se nyní bude zabývat Sněmovna - ilustrační foto

BIS hledá nové specialisty prostřednictvím hádanky na pracovním portálu

Bezpečnostní informační služba (BIS) hledá nové zaměstnance – specialisty prostřednictvím inzerce na pracovním portálu Jobs.cz. Jako původce inzerátu je ovšem uveden anonymní „bezpečnostní sbor“ s adresou v pražských Stodůlkách.  Inzerát se tak stává půvabnou hádankou a vtipem po všech stránkách.

Bezpečnostní sbor hledá specialisty na práci s informacemi, stojí bez dalšího upřesnění v inzerátu na Jobs.cz. Podle zákona jsou bezpečnostní sbory Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Celní správa, Vězeňská služba, GIBS, BIS a Úřad pro zahraniční styky a informace.

Hasičský záchranný sbor nebo Vězeňská služba budou ovšem jen stěží žádat po budoucích zaměstnancích schopnost přizpůsobit se prostředí, přehled o politickém dění v ČR a ve světě nebo znalost angličtiny a francouzštiny.
Právě takové  jsou požadavky „bezpečnostního sboru“, který inzeruje na Jobs.cz: VŠ vzdělání min. bakalářského stupně, komunikativní znalost anglického jazyka (certifikovaná zkouška), schopnost jednat s lidmi a přizpůsobit se prostředí, přehled o všeobecném společenském a politickém dění v ČR i ve světě, zvýšenou odolnost vůči stresu a velmi dobrou schopnost práce pod tlakem, zdravotní, osobní a fyzickou způsobilost (dle zákona č.361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů), trestní a občanskou bezúhonnost, státní občanství ČR.

Vánoční party v MI5 - z filmu Tinker Tailor Soldier Spy
Vánoční party v MI5 – z filmu Tinker Tailor Soldier Spy

Inzerující „bezpečnostní sbor“ také přivítá: znalost francouzského jazyka, ochotu vzdělávat se v dalším jazyce dle požadavku zaměstnavatele, ochotu permanentního sledování aktuálního dění v ČR i ve světě, schopnost analytického a strategického myšlení, časovou flexibilitu a schopnost práce v terénu (cestování).

Specialista na práci s informacemi není jediná pozice, kterou inzerát nabízí. Po rozvinutí tlačítka volné pozice se objeví nabídka práce elektro – IT techniků, analytiků síťových systémů nebo například překladatele či překladatelky z ruského jazyka se znalostí ruských dialektů a dokonce jedna pozice „vhodná pro absolventy“.

Zájemci o práce u „bezpečnostního sboru“ mají zasílat žádosti s příslušenstvím na adresu:

Odbor řízení lidských zdrojů, P.O. Box 1 (pracoviště 62), Praha 57 – 150 07. Kdo tuto adresu vloží jednoduše do Google, vyskočí na něho link na web BIS.

Zajímavým jevem pak jsou  různé výhody u různých pozic. U některých pozic je nabízena lékařská péče a rekreace, přičemž specialista pro práci s informacemi to není, je to analytik síťových komunikačních systémů. Co se týče tzv. benefitů,  opravdu nelze tentokrát v souvislosti s náborem BIS nevzpomenout vánoční večírek v MI5, kde její britští zaměstnanci zpívají ruskou hymnu, jak popsal bývalý agent MI5 a současný spisovatel John Le Care ve knize a ve  filmu Tinker Tailor Soldier Spy.

Právě MI 5, CIA, německá BND nebo izraelská služba MOSSAD dlouhodobě používají moderní způsoby náboru specialistů stejně jako jiné prestižní firmy – včetně například veletrhů práce, jak pro Českou justici vysvětlil letos v březnu mluvčí BIS Jan Šubert.

Nový ředitel BIS Michal Koudelka záhy po jmenování avizoval, že Služba bude přijímat další specialisty, „nové a perspektivní lidi“ a rozšířit zpravodajské týmy.

Irena Válová