Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Hejtman Netolický proti stavbě věznice: V Králíkách potřebujeme byty, ne kriminál

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) je proti plánům ministerstva spravedlnosti využít objekt bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách pro zřízení ženské věznice. Podle něj by to mohlo v oblasti ohrozit cestovní ruch, jehož rozvoj hejtmanství dlouhodobě podporuje a který by měl zajistit v pohraničním městě zaměstnanost.

Hejman dnes rozeslal médiím prohlášení, podle kterého by se měl bývalý ústav přestavět na bytové jednotky. „Pokud něco Králicko nyní potřebuje, jsou to byty a ne kriminál,“ uvedl Netolický.

O plánu vybudovat v Králíkách věznici ve čtvrtek jednali ministr spravedlnosti Robert Pelikán a generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal se starostkou Janou Ponocnou a členy rady města. Představitelé města vzali záměr na vědomí, chtějí s ním ale nejdříve seznámit občany a dát jim možnost k vyjádření. Setkání s veřejností se uskuteční 25. září, Netolický se jej chce zúčastnit a hájit své stanovisko. Rovněž odešle nesouhlasný dopis ministrovi spravedlnosti. Areál bývalého ústavu patří státu.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Ministerstvo vnitra plánovalo využít objekt pro pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti se však postavila část obyvatel i někteří politici. Například hejtman Netolický argumentoval tím, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v oblasti, přistěhovalci se nezačlení mezi místní obyvatele a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo letos v únoru od svého plánu ustoupilo. Vedení Králíky by raději mělo z bývalého ústavu byty, soukromý investor se již přihlásil.

„Potenciál Králicka je jednoznačně v rozvoji cestovního ruchu a s tím související zaměstnanosti zejména ve službách. Proto bychom očekávali podporu státu právě v této oblasti a nikoliv obdobné kroky, které jsou náhražkou azylového centra, což jednoznačně odmítám,“ uvedl Netolický.

Podle Vězeňské služby by vznik věznice mohl přinést městu prospěch. Kromě nových pracovních míst by také zařízení spolupracovalo s tamními podnikateli a firmami.

(čtk)