Člen ústavně právního výboru Martin Plíšek Foto: archiv

Poslanec Plíšek chce zrušit povinnost účtovat o pohledávkách v rámci insolvenčního zákona

Zrušit zamýšlenou povinnost právnickým osobám, aby doložily existenci přihlašované pohledávky, hodlá poslanec Martin Plíšek (TOP 09). Vyplývá to z jeho pozměňovacího návrhu k novele insolvenční zákona. „Jde jenom o další zbytečnou byrokratickou zátěž,“ vysvětluje.

Podle vládou předložené novely má platit, že „je-li dlužníkem právnická osoba, je insolvenční navrhovatel, který vede účetnictví nebo daňovou evidenci podle zvláštního zákona, povinen doložit pohledávku uznáním dlužníka s ověřeným podpisem nebo vykonatelným rozhodnutím nebo notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti nebo potvrzením auditora podle zvláštního zákona, soudního znalce nebo daňového poradce, že navrhovatel o pohledávce účtuje“. Podle Ministerstva spravedlnosti má toto opatření zabránit šikanózním návrhům a přihlašování neexistujících pohledávek do insolvenčního řízení.

Zbytečné náklady

Jak vyplývá z odůvodnění Plíškova návrhu, reflektuje zásadní připomínku České národní banky vznesenou v rámci vnějšího připomínkového řízení, která ze strany předkladatele nebyla dostatečně vypořádána. „Požadavek na dokládání pohledávky vyjmenovanými způsoby se jeví jako značně nepřiměřený zamýšlenému účelu, tj. zabránění šikanózním insolvenčním návrhům,“ konstatuje Plíšek.

„Toto ustanovení nemá potenciál šikanózním návrhům zabránit, návrh zákona navíc obsahuje jiná a mnohem účinnější opatření proti šikanózním návrhům.“ Z tohoto důvodu by požadavky na dokládání pohledávek insolvenčních navrhovatelů zcela zbytečně zatěžovaly oprávněné věřitele a v neposlední řadě jim přinášely zbytečné dodatečné náklady. Kromě toho se zde zakládá nerovnost mezi věřitelem, který je povinen vést účetnictví nebo daňovou evidenci, a věřitelem, který účetnictví nebo daňovou evidenci vést nemusí, a který by měl výrazně jednodušší pozici při podávání insolvenčních návrhů, kritizuje poslanec zmíněný bod novely. „Nedovedu si představit, co by navíc nutilo dlužníka k uznání pohledávky. Pokud by tak neučinil, neměl by věřitel žádnou právní možnost přihlášku podat.“

Vláda po několika odkladech schválila rozsáhlý návrh, který má omezit podvodné oddlužovací společnosti, šikanózní insolvenční návrhy a celkově zprůhlednit insolvenční řízení, letos v březnu. Ministerstvo spravedlnosti chce prostřednictvím změny zákona také zpřísnit podmínky pro poskytování poradenství v oblasti oddlužení. Novela je v současné době ve sněmovně po prvním čtení a v pátek zamíří na ústavně právní výbor.

Dušan Šrámek