Práva stíhaných osob předaných do ČR se rozšíří, poslanci schválili pravidla mezinárodní justiční spolupráce

Trestně stíhaní lidé, kteří budou do Česka předáváni z jiného členského státu Evropské unie, získají právo vybrat si v Česku spolupracující obhájce. V návaznosti na změnu unijních pravidel to má umožnit novela o mezinárodní justiční spolupráci, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Český obhájce by měl podle předlohy poskytovat pomoc obhájci zvolenému nebo ustanovenému v předávajícím státě. Měl by zejména přezkoumat trestní řízení, ve kterém byl vydán evropský zatýkací rozkaz na jeho klienta, a sdělit poznatky svému zahraničnímu kolegovi. Evidenci vhodných obhájců povede podle ministerstva spravedlnosti Česká advokátní komora. O novele již Česká justice obsáhle informovala.

Zadržení lidé budou mít podle novely právo zvolit si obhájce a mluvit s ním bez přítomnosti jiných osob už při zadržení, nikoli až ve vazbě. Tito cizinci taky dostanou hned možnost komunikovat s člověkem, kterého si zvolí, a s konzulárním úřadem.

Novelu je třeba kvůli unijním požadavkům přijmout před koncem letošního listopadu. Účinná by měla být od poloviny tohoto podzimního měsíce.

(čtk)