Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Soud dospěl k rozhodnutí o obžalobě Vlasty Parkanové, ta se to dozvěděla z internetu

Při dnešním předběžném projednání obžaloby na Vlastu Parkanovou soud dospěl k rozhodnutí, které však nelze zveřejnit, uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6. Podle následného vyjádření předsedy soudu pro iDnes však soud obžalobu vrátil státnímu zástupci k došetření.

Senát Obvodního soudu pro Prahu 6, kterému předsedá soudkyně Markéta Binderová, v dané věci jednal dnes neveřejně od 11,00 hodin. O předběžném projednání obžaloby a možných důsledcích tohoto institutu Česká justice informovala už v pondělí.

Na dotaz České justice, jaký je výsledek dnešního jednání, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová pro Českou justici uvedla: „Senát při neveřejném zasedání předběžně projednal obžalobu a dospěl k rozhodnutí, s jehož obsahem je soud povinen, před jeho případným zveřejněním, seznámit nejprve státního zástupce a obžalované a jejich obhájce. Informace bude uveřejnitelná v horizontu 14 dnů.“

Přesto se však v odpoledních hodinách k výsledku jednání vyjádřil pro iDnes přímo předseda Obvodního soudu pro Prahu 6 Martin Slováček:  „Podle protokolu se věc vrací státnímu zástupci k došetření,“ sdělil redakci iDNES.cz předseda Obvodního soudu pro Prahu 6 Martin Slováček,“ uvedl deník doslova.

Podle trestního řádu mohou účastníci řízení proti tomuto rozhodnutí podat stížnost.

Pro ČTK poté Parkanová uvedla, že se o dnešním rozhodnutí dověděla z internetu. „Znamená pro mě potvrzení faktu, že návrh byl nezpůsobilý od samého počátku v roce 2012 a zůstal nezpůsobilý až do této doby,“ konstatovala.

Případ policie začala vyšetřovat v roce 2009. Návrh na podání obžaloby předložila policie státnímu zástupci VSZ v Praze po šesti letech od události v březnu 2015. Obsáhlý spis případu, o kterém Česká justice několikrát informovala, měl dvacet tisíc stran.

Podle obžaloby podané státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze Janem Kořánem v prosinci 2015 je někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová spolu s ředitelem sekce vy zbrojování Jiřím Staňkem obviněna ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku.  Důvodem má mýt skutečnost, že v roce 2009  měla „úmyslně předložit vládě ČR“ návrh smlouvy mezi ministerstvem obrany a společností Omnipol na nákup tří letadel CASA bez znaleckého posudku „aniž by doložila přiměřenost ceny“ za nákup těchto tří letounů a tím měla způsobit škodu převyšující 600 milionů korun. Vlasta Parkanová se konstrukci opakovaně brání s tím, že každý letoun je unikátní kus a letouny jsou navzájem neporovnatelné.

Výběr hlavních událostí týkajících se výběru transportních strojů CASA pro české vojenské letectvo:

Září 2005 – Vojáci začali s průzkumem trhu, na jehož základě se chtěli rozhodnout, kdo dodá nástupce dosluhujících antonovů. Uvažovalo se o americkém letounu C-130 Hercules, evropském Airbusu A-400M, letounu CASA evropského koncernu EADS či novějších ukrajinských antonovech.

Červenec 2007 – Padlo rozhodnutí, že se neuskuteční tendr a vojáci se pokusí získat nové stroje výměnou za nepotřebné bitevníky L-159.

20. dubna 2009 – Vláda Mirka Topolánka (ODS), již v demisi, schválila pořízení čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun. Jeden stroj měl být získán výměnou za pět bitevníků L-159. Materiály vládě předložilo ministerstvo obrany (MO) vedené od ledna 2007 do května 2009 Vlastou Parkanovou (tehdy KDU-ČSL, později TOP 09). Nákup byl mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Spekulovalo se i o tom, že za pořízením letadel stál tlak vysoce postavených úředníků ministerstva, kteří prý španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Obchod prověřovala Evropská komise, která ale v listopadu 2011 řízení zastavila.

7. května 2009 – Zástupci MO a společnosti Omnipol podepsali smlouvu o nákupu čtyř letadel CASA C-295M.

10. ledna 2010 – První z letounů přistál v Praze. Zbylé tři stroje z kontraktu za 3,5 miliardy korun v průběhu roku.

3. února 2011 – Armáda po problémech jednoho stroje dočasně zakázala strojům CASA létat. Podobný zákaz postihl české letouny CASA i v květnu a říjnu 2011. Potíže měly stroje i později, třeba s nefunkčním systémem ochrany proti naváděným střelám. Výměnou za problémy armáda s dodavatelem vyjednala prodloužení záruky o půl roku.

13. června 2012 – Policie požádala poslance o vydání Parkanové kvůli tomu, že ještě jako ministryně nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny nakupovaných letounů. Stát tak údajně přišel o 658 milionů korun. Parkanová obvinění odmítla.

11. července 2012 – Poslanci vydali Parkanovou ke stíhání. Parkanová vzápětí rezignovala na funkci místopředsedkyně Sněmovny.

30. července 2012 – Konsorcium EADS vrátilo Česku jako kompenzaci za nedostatky dodávky letadel CASA dvoumístný letoun L-159. Druhý L-159 vrátilo Španělsko do ČR koncem srpna 2013.

11. září 2012 – Ministerstvo obrany potvrdilo, že se jako poškozený připojilo s nárokem na náhradu škody k trestnímu řízení v kauze CASA.

14. srpna 2013 – Parkanová na internetu zveřejnila záznamy výpovědí všech svědků i obviněných v kauze. Později za to dostala pokutu 16.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Exministryně proti tomu podala správní žalobu.

4. března 2015 – Protikorupční policie navrhla obžalovat Parkanovou a bývalého šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nákupem letounů CASA údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

15. prosince 2015 – Žalobci poslali kauzu nákupu letadel CASA k soudu. Vyšetřovatelé obviněné viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim až deset let vězení.

16. září 2016 – Obvodní soud pro Prahu 6 vrátil kauzu nákupu letadel CASA k došetření. Soudkyně Markéta Binderová v neveřejném zasedání rozhodla o tom, že dosavadní výsledky vyšetřování je potřeba doplnit.

(ire, čtk)