Úředníci mají absolvovat školení, aby čelili ovlivnění z ciziny

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem a tajnými službami připravuje systém školení pro úředníky, aby lépe čelili možným tlakům ze strany cizích států. Jedná se o jedno z opatření, které vychází z práce expertní skupiny na Auditu národní bezpečnosti. V rámci zveřejnění druhé etapy auditu, který má do konce roku vyhodnotit připravenost Česka proti bezpečnostním hrozbám, to uvedli zástupci ministerstva vnitra.

Školení jsou jedním z návrhů týmu, který se zabýval působením cizí moci v Česku. Podle vedoucí týmu Evy Romancovové jsou hlavními hrozbami v této oblasti Rusko, Čína a kvazistátní útvary jako tzv. Islámský stát. „Vyvíjejí aktivity směřující k narušení důvěry v právní systém, k radikalizaci různých skupin,“ uvedla Romancovová na dnešním představení druhé fáze auditu.

Nebezpečná je podle zjištění auditu také koncentrace vlastnictví médií v rukou zahraničních, ale i českých subjektů. Za hrozbu skupina označuje také ovlivňování veřejného mínění internetovými projekty v češtině a slovenštině, které mají dezinformační povahu. Podle Romancovové jsou proti dezinformacím veřejnost, veřejná správa, ale i politická reprezentace málo odolné.

Vedle školení pro úředníky skupina navrhuje také zřízení pracovišť na jednotlivých úřadech, která by vyhodnocovala dezinformační kampaně. Podle skupiny, která se zabývala hybridními hrozbami, existuje nebezpečí, že ČR nebude schopna včas hybridní kampaň vůbec identifikovat. Navrhuje mimo jiné posílení občanského vzdělávání ve školách. V boji proti organizovanému zločinu by mohlo podle auditu pomoci využívání zpravodajských informací jako důkazů v trestním řízení či rozšíření kontrol přeshraničního převozu peněžní hotovosti.

Audit má prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost země při přímé konfrontaci s nebezpečím. O vypracování auditu požádal loni v listopadu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v návaznosti na teroristické útoky a hrozby v Evropě.

(čtk)