Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku Foto: archiv

Vláda chce posílit ochranu lidských práv v ČR, sjednotí zastupování před ESLP

Vláda navrhuje sjednotit zastupování ČR před všemi mezinárodními mechanismy, které přijímají individuální či kolektivní oznámení a stížnosti v oblasti lidských práv a jichž je ČR v současnosti smluvní stranou. V praxi to bude znamenat sjednocení působnosti Kanceláře vládního zmocněnce pro zastupování před Evropským soudem pro lidská práva při Ministerstvu spravedlnosti.

Důvodem sjednocení jsou podle předkládací zprávy, kterou má Česká justice k dispozici, především dlouhodobé zkušenosti se zastupováním ČR před mezinárodními orgány a jednání s těmito orgány a to právě v oblasti ochrany lidských práv. „Sjednocení zastupování pod tento jeden orgán zajistí konzistenci a koordinovanost vystupování ČR v lidskoprávních otázkách na mezinárodním poli ve spolupráci s dalšími dotčenými státními orgány a posílí rovněž následný způsob reakce na rozhodnutí či názory mezinárodních orgánů a jejich případnou implementaci. Tím může být efektivně posílena i ochrana lidských práv v ČR jako takových,“ uvádí se v materiálu pro vládu.

Celý návrh si můžete stáhnout zde.

Vyřizování individuálních a kolektivních oznámení a stížností před mezinárodními orgány ochrany lidských práv je nyní roztříštěno mezi Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Ve většině případů byly tyto resorty pověřeny vyřizováním stížností či oznámení na základě usnesení vlády. V některých případech, např. u Výboru OSN proti mučení, Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace či Výboru OSN pro nucená zmizení, nicméně není zřejmé, který resort by měl vyřizování oznámení k tomuto výboru zajišťovat.

Sjednocení zastupování si vyžádá i personální posílení Kanceláře vládního zmocněnce pro zastupování před Evropským soudem pro lidská práva. Jelikož tento útvar získá kompetenci, resp. povinnost k zastupování u celkem 6 nových mechanismů, bude nutné jej pro výkon této nové agendy posílit celkem 2 novými systemizovanými služebními místy ve 14. platové třídě. Z tohoto důvodu bude nutné zvýšit Ministerstva spravedlnosti na rok 2017 o 1,3 milionu korun ročně.

(epa)