Vláda chce umožnit zvýšení platového tarifu právníkům o 200 procent

Platy státních zaměstnanců by měly od listopadu stoupnout plošně o čtyři procenta. Počítá s tím nařízení, které bude na základě dřívější koaliční dohody v pondělí schvalovat vláda. Vyplývá to z materiálů pro jednání vlády.

Materiál pro jednání vlády počítá také s tím, že bude možné specialistům ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně. „Možnost navýšení platového tarifu až na 200 procent klíčovým odborníkům na vybraných služebních místech ve stanovených oborech služby odráží skutečnost, že tyto osoby plní ve státní službě nejsložitější, nejodpovědnější a nejnamáhavější služební úkoly, které jsou pro řádný výkon působnosti služebních úřadů zcela nepostradatelné,“ uvádí materiál. Jde například o právníky nebo různé odborníky, kteří jsou v soukromé sféře placeni lépe.

Mezi státní zaměstnance patří příslušníci bezpečnostních sborů, pracovníci organizačních složek státu, což jsou mimo jiné ministerstva, soudy, státní zastupitelství, archivy, finanční úřady, akademie věd, Probační a mediační služba, Česká správa sociálního zabezpečení či zemědělská a potravinářská inspekce.

Dále jsou ze státních peněz placení i zaměstnanci příspěvkových organizací jako muzeí, galerií, knihoven nebo některých divadel. Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na 422.445 lidí. Z toho kolem 150.000 pracovníků platí kraje, města a obce. Ze zdravotního pojištění dostává plat asi 78.000 lidí. V průměru si státní zaměstnanci loni polepšili meziročně o 1012 korun měsíčně a jejich plat vzrostl na 26.892 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR činila v letošním druhém čtvrtletí 27.297 korun. Zvýšení platů přijde rozpočet podle materiálu ještě v letošním roce na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které přijde rozpočet na 2,5 miliardy korun.

Zvýšení platů ale vedle státního rozpočtu zatíží i rozpočty obcí a krajů, a to celkově letos a příští rok zhruba necelými dvěma miliardami korun. Obce a kraje totiž financují platy zhruba 151.000 státním zaměstnancům. Na zvýšení platů zdravotníků by pak mělo z veřejného zdravotního pojištění putovat 3,2 miliardy korun. Peníze na uvedená opatření vyčlenila vláda svým rozhodnutím v červenci, kdy schválila zvýšení objemu prostředků na platy o pět procent. Učitelům se zvedly platové tarify o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta, celkově ale objem peněz na odměňování narostl o osm, respektive o pět procent.

Podobně u státních zaměstnanců vzrostou tarify o čtyři procenta, celková suma na mzdy o pět procent. Rozdíl mezi celkovým zvýšením objemu peněz na platy a navýšením tarifu je způsoben tím, že část peněz jde do takzvaných nenárokových složek platu. Mezi takové netarifní složky patří například příplatky a odměny. Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na 422.445 lidí. Z toho kolem 150.000 pracovníků platí kraje, města a obce. Ze zdravotního pojištění dostává plat asi 78.000 lidí. V průměru si státní zaměstnanci loni polepšili meziročně o 1012 korun měsíčně a jejich plat vzrostl na 26.892 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR činila v letošním druhém čtvrtletí 27.297 korun. (čtk)